Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

L 24 - Forslag til Lov om ændring af lov om registrering af køretøjer,

færdselsloven, registreringsafgiftsloven og andre love (Justeringer vedrørende digital motorregistrering, registreringsafgift af motorcykler, godtgørelse af afgift ved eksport af køretøjer, kontrol af registreringsafgift samt krav om syn ved eksport af køretøjer).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 8 af 19. november 2008.

 

 

Kristian Jensen

 

                                                                 /  Lene Skov Henningsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 8:

 

”Hvilken forældelsesfrist gælder i forhold til SKATs mulighed for at opkræve afgift af en motorcykel i forbindelse med montering af sidevogn, når afgiftskravet ikke hidtil er rejst af SKAT?”

 

Svar:

 

Som udgangspunkt skal registreringsafgiften af et køretøj betales, før køretøjet tages i brug på færdselslovens område.

 

I praksis foregår det på den måde, at et køretøj som udgangspunkt ikke kan registreres første gang i Centralregisteret for Motorkøretøjer (CRM), før registreringsafgiften er betalt. 

 

Ved efterfølgende registreringer sker der normalt ikke en prøvelse af, om køretøjet er afgiftsberigtiget korrekt.

 

Ombygges et køretøj i en sådan grad, at det mister sin afgiftsmæssige identitet, skal køretøjet synes og godkendes, før det tages i brug. Synsrapporten skal vedlægges anmeldelsen til registrering. En synsrapport alene udgør dog normalt ikke et tilstrækkeligt grundlag for myndighedernes afgørelse af, om køretøjet er ombygget i en sådan grad, at det har mistet sin afgiftsmæssige identitet efter registreringsafgiftsloven. 

 

Spørgsmålet om, hvor længe SKAT kan gøre et krav på registreringsafgift gældende, beror på en fortolkning af kapitel 11 i skatteforvaltningsloven om frister m.v. vedrørende fastsættelse af afgiftstilsvar og godtgørelse af afgift.

 

Den ordinære frist efter skatteforvaltningslovens § 31 er 3 år, regnet fra angivelsesfristens udløb. Angivelsesfristen er fristen for angivelse over for SKAT. 

 

I tilfælde, hvor et køretøj har mistet sin afgiftsmæssige identitet efter registreringsafgiftsloven, er der kun en angivelsesfrist, hvis en virksomhed, der er registreret efter registreringsafgiftsloven, anmelder ombygningen til registrering i CRM.

 

I andre tilfælde fortolker ministeriet § 31 således, at fristen - fra og med den 1. januar 2008, hvor SKAT overtog administrationen af motorkontorerne fra politiet - regnes fra anmeldelse af køretøjet til registrering i CRM.

 

For tiden før 2008 fortolker ministeriet § 31 således, at fristen regnes fra det tidspunkt, hvor SKAT er orienteret om ombygningen.

 

Den ekstraordinære frist efter skatteforvaltningslovens § 32 vil normalt ikke finde anvendelse ved ombygning af et køretøj.