Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 43 - Forslag til Lov om ændring af skatteforvaltningsloven, registreringsafgiftsloven, tonnageskatteloven og lov om skattenedslag for seniorer (Ændringer vedrørende skatte-, vurderings- og motorankenævn m.v.)

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 10 af 3. december 2008.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Kaj-Henrik Ludolph


Spørgsmål 10: Med henvisning til ministerens oplysninger om at indførelse af omkostningsgodtgørelse vil medføre et provenutab for Skatteministeriet bedes ministeren venligst oplyse, om man også må forvente et provenutab for staten overordnet set, når man henser til hvilke besparelser en kraftig reduktion af samlet sagsbehandlingstid ville medføre i forhold til den rentegodtgørelse på 1 pct. pr. år. påbegyndt måned, som en skatteyder i henhold til ejendomsbeskatningslovens § 29, stk. 4, skal kompenseres med ved tilbagebetaling af ejendomsskat?

 

Svar: Som anført i mit svar på spørgsmål 3, er jeg indledningsvis ikke enig med spørgeren i, at en overspringsregel ville medføre en kraftig reduktion i den samlede gennemsnitlige sagsbehandlingstid. I stedet ville overspringsreglen blot i et vist omfang flytte problemet fra vurderingsankenævnene til Landsskatteretten og skabe lange sagsbehandlingstider og behov for ekstra ressourcer dér.

Endvidere forudsætter spørgeren, at jeg kan foretage en beregning af provenutabet ved at indføre omkostningsgodtgørelse ved vurderingsankenævnet og en beregning af den besparelse på rentegodtgørelsen vedrørende ejendomsskatten, som vil være konsekvensen af en kortere sagsbehandlingstid. Denne anmodning kan jeg ikke efterkomme, allerede fordi

-         det ikke er kendt, i hvilket omfang klagere i vurderingssager benytter sig af professionel bistand og

-         der ikke foreligger grundlag for et skøn over, hvor meget den gennemsnitlige sagsbehandlingstid ville falde.

Det giver ingen mening at sammenligne provenutab og besparelse, når hverken provenutab eller besparelse kan beregnes. 

Som anført i mit svar på spørgsmål 3, vil jeg gerne på lidt længere sigt overveje at indføre overspringsregler, men overspringsregler ville ikke udgøre en løsning på det aktuelle problem med sagstilgangen til vurderingsankenævnene. Jeg er fortsat ikke indstillet på at indføre overspringsregler uden at kende konsekvenserne deraf.   

Â