Text Box: j.nr. 08-175174
Dato : 8. december 2008

                                                                                                              

 

 

 

 

 

Til

                          Folketingets Skatteudvalg

 

 

L 72 - forslag til lov om ændring af skattekontrolloven, momsloven, opkrævningsloven, lov om aktiv socialpolitik, integrationsloven og forskellige andre love. (Indsats mod skatte‑ og afgiftsunddragelse – Fairplay III og fradrag for børnebidragsrestancer i kontanthjælp, starthjælp og introduktionsydelse).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 1 af 2. december 2008.

(L 72)

 

 

 

 

 

 

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              /  Tina R. Olsen


Spørgsmål 1:

" Hvor ofte, når SKAT laver razziaer, sker der indberetning til Næringsbasen med henblik på fratagelse af næringsbrevet?"

 

Svar:

SKAT har oplyst følgende:

 

Ejeren af en virksomhed, der sælger fødevarer for mere end 50.000 kr. om året, er som udgangspunkt forpligtet til at være registreret i Næringsbasen.

 

Næringsbasen består af 2 dele, hvor den ene del omfatter registreringen af de virksomhedsejere, der er tilmeldt Næringsbasen. Den anden del vedrører overtrædelsesregisteret. For at blive noteret i overtrædelsesregisteret skal der være konstateret en overtrædelse af skatte- og afgiftslovgivningen eller pantmærkningsordningen under miljøbeskyttelsesloven, og virksomhedsejeren skal enten have vedtaget et bødeforelæg på minimum 3.000 kr. eller modtaget en dom, hvor bødestraffen er fastsat til minimum 3.000 kr.

 

Af den nugældende lovgivning fremgår det, at næringsbrevet kan frakendes ved ”gentagne overtrædelser”, og i praksis rejses der sag med henblik på frakendelse af næringsbrevet ved den 3. overtrædelse.

 

På nuværende tidspunkt er der ikke inden for skatte- og afgiftslovgivningen afgjort sager om frakendelse af næringsbrevet, men enkelte sager afventer forelæggelse for domstolene.

 

SKAT har siden marts måned 2006 foretaget 424 indberetninger til overtrædelsesregisteret. Af dette tal er 122 indberetninger foretaget i 2007, mens tallet for 2008 – frem til den 3. december – udgør 142 indberetninger.

 

Endelig kan det oplyses, at når det under razziaer konstateres, at en ejer af en virksomhed, der sælger fødevarer, ikke er registreret i Næringsbasen, foretager SKAT indberetning til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, der forestår sagsbehandlingen med at få ejeren registreret i Næringsbasen.