ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

5. februar 2009

 

 

Besvarelse af spørgsmål 1 ad L 91 stillet af Erhvervsudvalget den 29. januar 2009.    

 

 

Spørgsmål 1:

Ministeren bedes redegøre for, hvorledes forbrugernes stilling sikres, når det gælder investeringsforeningers placering af midler i finansielle instrumenter, herunder hvorledes der sikres fuld åbenhed om disse placeringer, således at det bliver overskueligt for forbrugeren.

 

Svar:

Den gældende lovgivning for investeringsforeninger (lov om investeringsforeninger og specialforeninger samt andre kollektive investeringsforeninger m.v.) yder en høj grad af forbrugerbeskyttelse.

 

Loven indeholder blandt andet regler om, hvilke finansielle instrumenter, en forening kan købe. Endvidere er der spredningsregler, der bestemmer, at en investeringsforening skal sprede sine investeringer og dermed ikke samle hele sin formue på én eller få investeringer. Instrument- og spredningsreglerne er med til at sikre, at en forbrugers investering gennem en investeringsforening ikke er forbundet med en uacceptabel stor risiko.

   

Åbenhed om de foretagne investeringer sikres i den gældende lovgivning ved et krav om, at investeringsforeninger skal offentliggøre et prospekt. Af prospektet skal fremgå de ricisi, der er forbundet med foreningens investeringer. Endvidere fremgår også foreningens investeringspolitik, dvs. de rammer, som der investeres inden for, og som netop kendetegner den enkelte forening. Forbrugeren kan således danne sig et billede af, hvad det er for en type finansielle instrumenter, en investeringsforening placerer forbrugerens midler i.

 

Lovforslaget ændrer ikke på den eksisterende høje investorbeskyttelse. Lovforslagets ændringer på investeringsforeningsområdet er alene mindre og tekniske ændringer med henblik på at gennemføre et EU-direktiv og dermed skabe ensartethed på området. Direktivet fastsætter, at løbetiden på pengemarkedsinstrumenter fremover kan være op til 397 dage. Lovforslaget medfører dermed, at man ændrer den gældende bestemmelse om op til 12 måneders løbetid på pengemarkedsinstrumenter, så bestemmelsen er i overensstemmelse med direktivets regel om løbetid.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk