Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 12, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. februar 2009 vedrørende forslag til lov om hæftelse for børns erstatningsansvar (lovforslag nr. L 96). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Morten Østergaard (RV).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 12 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om hæftelse for børns erstatningsansvar (L 96):

 

”Vil ministeren redegøre for den skønnede sagsmængde som følge af lovforslaget?”

 

Svar:

 

Den foreslåede ordning vil finde anvendelse, uanset om den skadevoldende handling indebærer en lovovertrædelse, som er kriminaliseret, og sager om forældreansvar vil dermed ofte kunne forekomme, uden at nogen myndighed involveres, eller uden at sagen indbringes for domstolene.

 

Justitsministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger om, at der foretages nogen systematisk registrering af, hvor ofte skader forvoldes af børn og unge ved ansvars­pådragende adfærd, og det er derfor ikke umiddelbart muligt at udtale sig om den skønnede mængde af tilfælde, hvor spørgsmålet om forældrehæftelse bliver relevant som følge af lovforslaget.

 

Der kan dog henvises til besvarelsen af Retsudvalgets spørgsmål nr. 11 vedrørende lovforslaget, hvoraf det fremgår, at der efter det over for Ungdomskommissionen oplyste kun findes en enkelt trykt retsafgørelse vedrørende den norske regel om forældrehæftelse, og at Barneombudet i Norge over for kommissionen har oplyst, at man alene modtager få henvendelser om hæftelsesreglen.