Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 26, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. februar 2009 vedrørende forslag til lov om hæftelse for børns erstatningsansvar (L 96).    

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 26 vedrørende forslag til lov om hæftelse for børns erstatningsansvar (L 96):

 

”Regeringen bedes give et skøn over, hvor ofte man regner med, at forældre, der ikke kan betale, pga. manglende betalingsevne, vil få nedsat bøden jf. de almindelige regler i erstatningsansvarsloven § 24?”

 

Svar:

 

Lovforslaget går ikke ud på, at forældre til børn, der forvolder skade, skal betale en bøde.

 

Den såkaldte lempelsesregel i erstatningsansvarslovens § 24 vil i givet fald finde anvendelse, fordi der efter lovforslaget er tale om en pligt for forældrene til at betale en erstatning til den skadelidte.  

 

I lighed med, hvad der gælder for andre erstatningskrav, vil der således kunne træffes afgørelse om, at forældrenes hæftelsesansvar nedsættes eller helt bortfalder, hvis det vil være urimelig byrdefuldt at gøre det gældende, eller fordi omstændighederne i øvrigt taler herfor.

 

Det afgøres af domstolene under hensyn til den enkelte sags konkrete omstændigheder, om den almindelige lempelsesregel i erstatningsansvarslovens § 24 skal anvendes. Der er tale om en helhedsvurdering, hvor navnlig skadens størrelse, ansvarets beskaffenhed, skadevolderens forhold, skadelidtes interesse og foreliggende forsikringer kan tillægges betydning.

 

På den baggrund er det ikke muligt at skønne over, hvor ofte det i givet fald vil kunne komme på tale at anvende erstatningsansvarslovens § 24 i forhold til forældre, der er erstatningspligtige i medfør af det foreslåede hæftelsesansvar.