Minister for Ligestilling

Velfærdsministeriet

Ligestillingsafdelingen

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 7226 9780

Fax. 7226 9781

E-mail [email protected]

 

ASM/ J.nr. 2009-1128

Folketingets Lovsekretariat

 

 

 

 

 

Dato: 13. februar 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets brev af 6. februar 2009 følger hermed ministeren for ligestillings svar på spørgsmål nr. S 1263, stillet af Hanne Agersnap (SF).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. S 1263:

 

”Hvad kan ministeren – ligestillingsmæssigt – bidrage konkret med for at få ændret på den omstændighed, at der stadig er meget langt mellem kvinderne i dansk forskning, hvor kun hver niende professor og hver fjerde lektor er kvinde på trods af politiske målsætninger om ligestilling?”

 

Svar:

 

Af ligestillingslovens § 4 fremgår: ”Offentlige myndigheder skal inden for deres område arbejde for ligestilling og indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning”.

 

Spørgsmålet om andelen af kvinder i forskning hører under Videnskabsministeren. Jeg kan dog oplyse, at jeg som led i mainstreamingindsatsen i 2007 bad alle ministerier om at opstille ligestillingspolitiske mål på deres område. Videnskabsministeren har på sit område blandt andet udvalgt flere kvinder i forskning og mere fokus på kvindelige forskertalenter.

 

Videnskabsministeren har oplyst, at han netop har været vært ved den i begrundelsen omtalte rundbordssamtale med deltagere fra universiteterne, forskningsrådssystemet og det private erhvervsliv.

 

Her blev det drøftet, hvordan kvindelige forskertalenter kan fastholdes og få mulighed for at skabe sig en succesfuld forskerkarriere.

 

Videnskabsministeren har den opfattelse, at der er behov for en flerstrenget indsats, og at universitetsledelserne i denne henseende spiller en afgørende rolle.

 

Et konkret initiativ, som ledelserne har mulighed for at iværksætte, er, at kalde mindst én kvinde til jobsamtale, hvis der er kvalificerede kvinder i ansøgningsfeltet om et professorat. Et andet initiativ kunne være at skabe større udskiftning blandt professorerne ved at ændre ansættelsesforholdet til en periode på f.eks. 10 år ad gangen.

 

Som opfølgning på mødet vil der i Videnskabsministeriet blive iværksat et arbejde for at indsamle 'best practice' på området.

 

Jeg hilser disse initiativer velkommen.                      

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

 

/Iben Rostock-Jensen