Finansudvalget 2009-10
Aktstk. 163
Offentligt
867935_0001.png
867935_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
22. juni 2010
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 40 af 18. juni 2010 (Akt-stykke 163, § 7).

Spørgsmål:

”Vil ministeren oplyse, hvordan det sikres, at borgerne får den nødvendige hjælpog vejledning i forbindelse med ansøgning om berettigede ydelser, når den objek-tive sagsbehandling samles i 3-5 centre?”

Svar:

Borgerne sikres den nødvendige hjælp og vejledning gennem en klar kanalstrategiog ved, at kommunerne fortsat spiller en central rolle i serviceringen af borgernepå sagsområderne. Det er således alene egentlige sagsbehandlingsopgaver og deikke-personlige kontaktkanaler (fx telefon, brev, mail mm.), som samles i sagsbe-handlingscentrene. Den personlige kontakt ligger i kommunerne.Den enkelte borger vil fortsat kunne henvende sig i de kommunale borgerservice-centre og modtage generel vejledning om rettigheder og vilkår. Kommunerne kandesuden hjælpe borgerne med at få udfyldt ansøgningsskemaer og betjene sig selvvia selvbetjeningsstandere. Langt de fleste borgere vil på den måde selv eller medkommunens hjælp kunne indlede en ansøgning eller afgive de oplysninger, derfører til, at sagsbehandlingscentrene kan træffe afgørelse.For særligt svage borgere, fx borgere med meget sammensatte problemer, kankommunerne i tæt kontakt med borgeren gennemføre sagsbehandlingen ved atindsende ansøgning og indtaste de nødvendige oplysninger, således at sagsbehand-lingscentrene umiddelbart efter vil kunne afsende afgørelsen og udbetale ydelsen.Endelig bevarer kommunerne den fulde myndighedskompetence for en rækkeopgaver inden for den objektive sagsbehandling, der forudsætter lokale skøn. Detdrejer sig fx om tildelingen af personligt tillæg og helbredstillæg til pensionister.De kommunale opgaver i den fremtidige organisering skønnes at beskæftige knap500 årsværk ud af de godt 2.000 årsværk på områderne i dag.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Jeg kan endvidere henvise til bilag 3 til aftale om kommunernes økonomi for 2011samt besvarelsen af Finansudvalgets spørgsmål nr. 70 af 18. juni 2010, hvor forde-lingen af lokale og centrale opgaver behandles mere uddybende.Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen