Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 230
Offentligt
795477_0001.png
795477_0002.png
795477_0003.png
795477_0004.png
795477_0005.png
795477_0006.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen 6. kt./BICB/3.1/2.1Sagsnr.: 2009-20-221-00147/Dep. sagsnr. 3828Den 5. februar 2010FVM 738
NOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/2/EF om andre tilsætnings-stoffer til levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeKommissionen har den 27. januar 2010 fremsendt forslag til ændring af Europa-Parlamentetsog Rådets direktiv 95/2/EF om andre tilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer ogsødestoffer for så vidt angår godkendelse af fem nye fødevaretilsætningsstoffer og udvidetanvendelse af en række allerede godkendte fødevaretilsætningsstoffer til brug i en række fø-devarer.Forslaget er sat på dagsordenen på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyre-sundhed (SCoFCAH) den 8. februar 2010 til drøftelse og mulig afstemning.Formålet med det foreliggende forslag er, på baggrund af udviklingen i fødevaretilsætnings-stoffer og fødevarer, at foretage en 7. ændring af diverse-direktivet 95/2/EF, hvorved bilagenetil direktivet ændres for at tillade nye fødevaretilsætningsstoffer og udvide anvendelse af alle-rede godkendte fødevaretilsætningsstoffer.En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at ville berøre beskyttelsesniveauet i Danmark ogEU.Danmark er tilhænger af harmoniserede regler for tilsætningsstoffer, der kan anvendes i føde-varer, og at godkendelse af tilsætningsstoffer sker ud fra en vurdering af, at der er et teknolo-gisk behov for anvendelsen, at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarligt og at anvendelsenikke vildleder forbrugeren.Disse kriterier vurderes at være opfyldt for så vidt angår anvendelse af de foreslåede nye til-sætningsstoffer og de foreslåede nye anvendelser af godkendte tilsætningsstoffer.På baggrund af de politiske tilkendegivelser i Fødevareudvalget, vil regeringen indstille, atDanmark stemmer imod forslaget.
2
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen 6. kt./BICB/3.1/2.1Sagsnr.: 2009-20-221-00147/Dep. sagsnr. 3828Den 5. februar 2010FVM 738
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/2/EF om andre tilsætnings-stoffer til levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke

Resumé

Forslaget vedrører godkendelse af fem nye fødevaretilsætningsstoffer: rosmarinekstrakt, cas-sia gum, neotam, polyvenylalkohol og fibrimex i en række fødevarer og udvidelse af anven-delse af en række allerede godkendte fødevaretilsætningsstoffer. Alle godkendelser er i over-ensstemmelse med den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) kriterier for at an-vendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig, samt EU's krav om, at der er teknologisk behov foranvendelsen og at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vurde-res ikke at ville berøre beskyttelsesniveauet i Danmark og EU.BaggrundKommissionen har den 27. januar 2010 fremsendt forslag til ændring af Europa-Parlamentetsog Rådets direktiv 95/2/EF om andre tilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer ogsødestoffer, for så vidt angår godkendelse af fem nye fødevaretilsætningsstoffer og udvidetanvendelse af en række allerede godkendte fødevaretilsætningsstoffer til brug i en række fø-devarer.Forslaget er fremsat med hjemmel i forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætnings-stoffer, artikel 31 samt Lissabon-traktatens TEUF artikel 114.Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Fødevare-kæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, udstederKommissionen beslutningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionensagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret fler-tal vedtage forslaget uændret eller udtale sig imod det. Hvis der er et kvalificeret flertal imodforslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist påhøjst tre måneder, kan Kommissionen udstede beslutningen.
3Forslaget er sat på dagsordenen på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyre-sundhed (SCoFCAH) den 8. februar 2010 til drøftelse og mulig afstemning.NærhedsprincippetRegeringen vurderer, at det er nødvendigt, at reglerne om tilsætningsstoffer er harmoniserede,dels ud fra hensynet til fødevaresikkerhed, og dels ud fra hensynet til et velfungerende indremarked. Det er derfor regeringens holdning, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdPå baggrund af udviklingen i fødevaretilsætningsstoffer og fødevarer er det nødvendigt at fo-retage en 7. ændring af diverse-direktivet 95/2/EF, hvorved bilagene til direktivet ændres forat tillade nye fødevaretilsætningsstoffer og udvide anvendelsen af allerede godkendte fødeva-retilsætningsstoffer.De nye fødevaretilsætningsstoffer er følgende:Antioxidanten rosmarinekstrakt fra Rosmarinus officinalis L er vurderet af den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) den 7. marts 2008 og giver ikke anledning til sundheds-mæssige betænkeligheder med det ansøgte formål. Man ønsker derfor at godkende stoffet tilbrug i olie og andre fedtstoffer, snacks, sovser, finere bagværk, kosttilskud, dehydrerede kar-tofler, æggeprodukter, tyggegummi, mælkepulver, dehydrerede supper og bouilloner, kød- ogfiskeprodukter, aromaer og tørret mælk til is. Rosmarinekstrakt er blevet tildelt E-nummeret E392.Polyvenylalkohol (PVA) er blevet vurderet til brug som et overfladebehandlingsmiddel tilkosttilskud af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) den 5. december 2005 oghar ikke givet anledning til sundhedsmæssige betænkeligheder. Derfor ønskes polyvenylalko-hol (PVA) godkendt til anvendelse til kosttilskud til kapsler og tabletter. Polyvenylalkohol(PVA) får E-nummeret E 1203.Cassia gum ønskes godkendt som geleringsmiddel og fortykningsmiddel i is, fermenteredemælkeprodukter, desserter baseret på mælk, fyld og overtræk af finere bagværk og desserter,forarbejdet ost, sovser, salatdressinger, dehydrerede supper og bouilloner og varmebehandle-de kødprodukter. Cassia gum er vurderet den 26. september 2006 af den Europæiske Fødeva-resikkerhedsautoritet (EFSA), som ikke har sundhedsmæssige betænkeligheder med stoffet.Cassia gum får E-nummeret E 427.Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) stemte for et forslagom godkendelse af neotam som sødestof ved ændring af direktiv 94/35/EF den 28. september2009. Neotam ønskes godkendt som smagsforstærker i de produkter, hvor det ønskes tilladtsom sødestof. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har den 27. september
42007 udtalt, at det er sundhedsmæssigt sikkert at anvende neotam som smagsforstærker til deansøgte formål og mængder. Neotam har E-nummeret E 961.Thrombin er et enzym, der sammen med stoffet fibrinogen kan sammensætte mindre kød-stykker til større stykker. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har den 26.april 2005 vurderet, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder med stoffet. Thrombinønskes godkendt til færdigpakket kød og kødprodukter, og anvendelsen skal naturligvis oply-ses på ingredienslisten samtidig med, at kødet skal mærkes med oplysningen ”sammensatkød”. Thrombin og fibrinogen kommer fra svine- eller okseblod og skal derfor yderligeremærkes med oprindelse i modsætning til andre fødevaretilsætningsstoffer. Thrombin vil ikkefå et E-nummer, da det er et enzym, som skal ind under enzymforordningen (EF nr.1332/2008), når denne finder anvendelse.Udover godkendelse af de fem nye fødevaretilsætningsstoffer vil 7. ændring af direktiv95/2/EF også indeholde udvidet anvendelse af en række allerede godkendte fødevaretilsæt-ningsstoffer. Samtlige udvidelser af anvendelse af godkendte fødevaretilsætningsstoffer hartaget hensyn til sundhedsmæssige risici ved stofferne, det teknologiske behov og at forbru-gerne ikke vildledes.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres i Europa-Parlamentet og Rådet forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, men da den i forordningen forudsete fællesskabsli-ste endnu ikke er etableret, reguleres fødevaretilsætningsstoffernes anvendelse i bekendtgørel-se nr. 1547 af 17. december 2009 om tilsætninger med videre til fødevarer, herunder navnligbekendtgørelsens bilag 7 (Positivlisten - Fortegnelse over tilsætningsstoffer til fødevarer).KonsekvenserForslaget har ingen statsfinansielle konsekvenser.En vedtagelse af forslaget kræver en implementering i dansk lovgivning, hvilket betyder, atder skal udarbejdes en ændring til bekendtgørelse nr. 1547 af 17. december 2009 om tilsæt-ninger med videre til fødevarer.Alle nye fødevaretilsætningsstoffer og udvidet anvendelse af godkendte fødevaretilsætnings-stoffer lever op til Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) anbefalinger for fø-devaresikkerhed. En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at ville berøre beskyttelsesniveaueti Danmark og EU.
5Danske eksperter fra DTU Fødevareinstituttet er blevet hørt omkring de nye fødevaretilsæt-ningsstoffer og udvidede anvendelser af godkendte fødevaretilsætningsstoffer og har ingensundhedsmæssige betænkeligheder ved ændringsforslaget.HøringSagen har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:Coop Danmark A/S finder det problematisk, at man vil tillade tilsætningsstoffer (antioxidan-ter) i uforarbejdet kød. Desuden mener Coop Danmark, at man ikke bør bruge nisin, som er etantibiotika, i fødevarer. Tanken om at sætte kødstykker sammen, mener Coop Danmark A/S,er utiltalende på trods af, at det skal mærkes.Samtidig bakker Coop Danmark A/S op om anvendelsen af sorbater til overfladebehand-lingsmiddel, hvis det kan nedbringe anvendelsen af pesticider.Dansk Industri bakker fuldt op om ændringsforslaget.Landbrug & Fødevarer kan umiddelbart stille sig positivt over for forslaget, og henholder sigtil, at såvel den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) som Kommissionens ar-bejdsgruppe for tilsætningsstoffer har vurderet stofferne og anvendelsesmulighederne for sik-re.Forslaget har efterfølgende været i høring i det Rådgivende Fødevareudvalg. Der er ikke ind-kommet yderligere bemærkninger.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelse af tilsætningsstoffer sker udfra følgende kriterier:at der er et teknologisk behov for anvendelsen,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarligt,at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren.
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for så vidt angår anvendelse af de foreslåede nye til-sætningsstoffer og de foreslåede nye anvendelser af godkendte tilsætningsstoffer.På baggrund af de politiske tilkendegivelser i Fødevareudvalget, vil regeringen indstille, atDanmark stemmer imod forslaget..Vedrørende høringssvaret fra Coop Danmark A/S, skal det bemærkes at antioxidanterne kuntillades i færdigpakkede tilberedninger af hakket kød, hvor andre antioxidanter i forvejen er
6tilladt. Desuden er antioxidanterne ikke sundhedsskadelige, og der er ingen grænseværdier forstofferne i forarbejdede fødevarer.Nisin er et bakteriocin, som den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderetikke er forbundet med risiko for dannelse af antibiotikaresistens i sygdomsfremkaldende bak-terier, og det er derfor sikkert at anvende nisin i begrænsede mængder i fødevarer. Nisin er iforvejen tilladt i enkelte fødevarer.Enzymet thrombin, som sætter kødstykker sammen, har samme funktion for andre tilsæt-ningsstoffer, som allerede er tilladt i forarbejdede fødevarer og er desuden sundhedsmæssigtuproblematisk. Ved at indføre en særlig mærkning af kødet, hvori thrombin bliver anvendt, erdet muligt for forbrugerne at fravælge det.Generelle forventninger til andre landes holdningerDer foreligger ikke oplysninger om andre landes holdninger til forslaget.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgDer er oversendt notat og grundnotat om sagen til Folketingets Europaudvalg den 1. februar2010.Notaterne er ligeledes oversendt til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.