Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 297
Offentligt
816987_0001.png
816987_0002.png
Fødevarestyrelsen
KONTOR FOR KEMISKFØDEVARESIKKERHED,DYREVELFÆRD OGVETERINÆRE LÆGEMIDLER
18.03.2010J.nr.: 2010-20-261-00755/METH /dep THEL
NOTAT vedr. fastsættelse af grænseværdier for pesticidrester
Grænseværdier fastsættes ud fra God Landbrugsmæssig Praksis og sundhedsmæssig risikovurde-ringFør man giver tilladelse til anvendelse af et pesticid, fastlægges den mindst mulige mængde, som skaltil, for at pesticidet virker effektivt over for den uønskede skadevolder – fx insekter eller svampesyg-domme - God Landbrugsmæssige Praksis (GAP).Når man har fundet den mindste mængde pesticid, som er effektiv over for skadevolderen, udfører mankontrollerede markforsøg for at finde det forventede restindhold af pesticid i den modne afgrøde, nårman anvender den korrekte mængde på det korrekte tidspunkt af afgrødens vækst.Når restindholdet i afgrøden kendes, laves der en sundhedsmæssig risikovurdering. Man tager højde forrisikoen ved en enkelt portion af afgrøden og det gennemsnitlige indtag af den pågældende afgrøde helelivet. Samtidig vurderer man det samlede indtag af det pågældende pesticid fra alle de afgrøder, som lov-ligt må behandles med pesticidet.Hvis restindholdet er under det sundhedsmæssigt acceptable indtag, fastsættes grænseværdien ud fra detforventede restindhold ifølge God Landbrugsmæssig Praksis.For pesticider er indtaget således altid under det acceptable daglige indtag og oftest langt under den ac-ceptable daglige indtagelse.Hvis restindholdet ved en foreslået anvendelse ikke vurderes som sundhedsmæssig acceptabelt, vil den-ne anvendelse ikke blive tilladt.Det vil sige, at grænseværdien altid fastsættes, så den er sundhedsmæssig forsvarlig.Nye grænseværdierI pesticidreglerne er det fastsat, at så længe der ikke er fastsat en egentlig grænseværdi på baggrund af entilladt anvendelse, må pesticidet ikke findes i afgrøderne. Det vil sige, at der ikke må kunne måles ind-hold over den mindste mængde, man kan måle i laboratoriet. Denne mængde kaldes den generelle analy-tiske bestemmelsesgrænse og er i EU generelt fastsat til 0,01 mg/kg.
Hvis der søges om godkendelse til at anvende et pesticid på en afgrøde i EU, skal der fastsættes enegentlig grænseværdi som beskrevet ovenfor. Derfor vil grænseværdien blive ændret fra den generellebestemmelsesgrænse på 0,01 mg/kg til en egentlig grænseværdi, der kan ligge over bestemmelsesgræn-sen. Det er acceptabelt, så længe der er lavet en risikovurdering, der slår fast, at restindholdet er underdet, der ville kunne accepteres ud fra en sundhedsmæssig vurdering, jf. ovenfor.Ændrede grænseværdierI nogle tilfælde viser nye markforsøg, at den mængde, man tidligere har givet tilladelse til at bruge, ernødt til at blive sat op. Det kan være fordi pesticidet skal være effektivt over for en ny skadevolder, ellerfordi det skal bruges under andre klimatiske forhold eller dyrkningsmetoder, der nødvendiggør et højerebrug. I sådanne tilfælde søges der om en ny højere grænseværdi. Der foretages en risikovurdering af dennye foreslåede grænseværdi som beskrevet ovenfor. Grænseværdien accepteres, hvis risikovurderingenfastslår, at der ikke er sundhedsmæssige problemer med ændringen, jf. ovenfor.National godkendelsesprocedureMiljøstyrelsen skal godkende alle anvendelser af pesticider i Danmark, inden de må tages i brug. NårMiljøstyrelsen modtager en ansøgning om brug af et givent pesticid i den danske produktion, anmodesFødevarestyrelsen om at kontrollere, at den ansøgte brug af pesticidet fører til, at den fastsatte EU græn-seværdi kan overholdes.Hvis der ikke er fastsat en egentlig EU grænseværdi, eller den eksisterende EU grænseværdi ikke kanoverholdes med det ansøgte brug, kan der søges om fastsættelse af en ny EU grænseværdi efter de prin-cipper, der er beskrevet ovenfor.
Side 2/2