Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 297
Offentligt
816988_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. marts 2010Sagsnr.: 4617
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. marts 2010stillet følgende spørgsmål nr. 244 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Bjarne Laustsen (S).

Spørgsmål 244:

”Ministeren bedes oplyse, om regeringen ikke ser det som en glidebane, atløsningen ved fund af høje værdier af pesticid- og nikotinrester i fødevarertilsyneladende er at hæve maksimalgrænseværdierne ipesticidrammeforordningens bilag II og III?”

Svar:

Grænseværdierne for pesticidrester må ikke overskrides. Det er et generelt princip, atfund af pesticidrester over grænseværdien ikke fører til, at grænseværdierne hæves.Pesticidreglerne indeholder en helt speciel undtagelse fra dette princip. Der kan såledesfastsættes en midlertidig grænseværdi ”i undtagelsestilfælde, navnlig når der kan opståpesticidrester som følge af miljøforurening eller anden kontamination…”1.Nikotin i vilde svampe er en sådan undtagelse. Kommissionen foreslår, at der fastsættesen specifik, midlertidig grænseværdi på 0,04 mg/kg for nikotin i vilde svampe. Forslageter stillet på baggrund af overvågningsdata fra medlemslande, der viser, at der kan værespor af nikotin i vilde svampe. Denne midlertidige grænseværdi er vurderet somsundhedsmæssig acceptabel.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
Artikel 16, a, i pesticidrammeforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.396/2005 af 23. februar 2005 om maksimalgrænseværdier for pesticidrester i eller på vegetabilske oganimalske fødevarer og foderstoffer og om ændring af Rådets direktiv 91/414/EØF).
1