Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 297
Offentligt
816990_0001.png
816990_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. marts 2010Sagsnr.: 4617
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. marts 2010stillet følgende spørgsmål nr. 245 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Bjarne Laustsen (S).

Spørgsmål 245:

”Ministeren bedes redegøre for, hvad regeringen fremadrettet vil gøre for at sikre,at niveauet af pesticid- og nikotinrester i fødevarer ikke bliver højere og højere forhvert år?”

Svar:

Det er regeringens politik, at restindholdet af pesticider i fødevarer er så lavt som muligtog under alle omstændigheder overholder sundhedsmæssigt forsvarlige grænseværdier,jf. i øvrigt besvarelsen af spørgsmål 248 og 244.Under ”Grøn Vækst” har regeringen samlet en række fremadrettede initiativer med detformål at minimere anvendelsen af pesticider i dansk landbrug og gartneri.Regeringen arbejder bl.a. for at fremme økologien i Danmark yderligere. Netopøkologien giver forbrugerne muligheden for at fravælge fødevarer med pesticidrester.Men regeringen arbejder også på at optimere den øvrige produktion af frugt og grønt, sådansk frugt og grønt ikke indeholder flere pesticidrester end nødvendigt.Et af initiativerne er at udvælge bedrifter til et særligt fokuseret rådgivningsforløb bl.a.for at nedbringe pesticid-belastningen generelt for bedriften, herunder for at nedbringerestindholdene i afgrøderne.Desuden videreføres aftalen med Dansk Gartneri om, at Fødevarestyrelsen udlevereranalyseresultater. Disse resultater kan Dansk Gartneri herefter bruge som baggrund forrådgivning af de enkelte avlere for at nedbringe mængden af pesticidrester i de danskeafgrøder.
Under Grøn Vækst prioriteres også grundig og afbalanceret information til danskeforbrugere om forekomsten af rester af pesticider i afgrøder, der spises af de danskeforbrugere.Der forskes herudover i at få en effektiv produktion samtidig med, at restindholdet i demodne frugter reduceres. Der introduceres løbende alternative metoder til at undgåskadevoldere i frugtavlen i Danmark. Det kan fx være mekanisk bekæmpelse af ukrudteller brug af rov-insekter til bekæmpelse af skadedyr. Sidste år startede f.eks. et stortforskningsprojekt, ”Bæredygtig fremtid for dansk konsumfrugt”.En del af projektet går netop ud på at finde nye sprøjteteknikker og alternativebehandlingsmetoder, der vil kunne nedsætte pesticidindholdet i de modne afgrøder. Derforskes bl.a. i at sprøjte tidligere, så der er en længere periode uden behandlinger indenhøsten. Samtidig forskes i flere alternative metoder til bekæmpelse af skadevoldere ifrugtavlen.Regeringens helt klare mål er at begrænse mængden af pesticider i dansk frugt og grøntsamt at udføre en effektiv kontrol med mængden af pesticider både i dansk ogudenlandsk producerede produkter.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2