Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 297
Offentligt
816991_0001.png
816991_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. marts 2010Sagsnr.: 4616
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. marts 2010stillet følgende spørgsmål nr. 248 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 248:

”Vil ministeren oplyse, om drøftelsen af komitésagen om forhøjelse afmaksimalgrænseværdier for pesticidrester i Fødevareudvalget den 17. marts 2010, jf.FLF alm. del - bilag 186, har givet anledning til, at regeringen agter at ændre sinindstilling til forslaget?”

Svar:

Det er regeringens politik, at restindholdet af pesticider i fødevarer er så lavt som muligtog under alle omstændigheder overholder sundhedsmæssigt forsvarlige grænseværdier.Anvendelsen af pesticider i Danmark er reguleret af Miljøstyrelsen, som skal godkendealle pesticider nationalt, inden de tages i brug. Der er i Aftale om Grøn Vækst iværksaten række initiativer, som har til formål at nedbringe indholdet af pesticidrester i danskeafgrøder.Grænseværdierne for restindhold af pesticid fastsættes ikke ud fra, hvad der er detmaksimalt sundhedsmæssigt acceptable, men ud fra den lavest mulige mængde, somskal til for at pesticiderne effektivt kan bekæmpe insekter og andre skadevoldere.Samtidig skal restindholdet altid være sundhedsmæssigt forsvarligt1. Det er en højprioritet for regeringen, at der i EU fastsættes fælles grænseværdier for pesticidrester afhensyn til fødevaresikkerheden inden for det indre marked.Det belaster miljøet unødigt, både hvis den anvendte mængde pesticid er for stor, oghvis den er for lille. Derfor reguleres anvendelsen løbende. Det betyder, at der i nogle1
Principperne for fastsættelse af maksimalgrænseværdier er fastlagt i pesticidrammeforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 396/2005 af 23. februar 2005 om maksimalgrænseværdier forpesticidrester i eller på vegetabilske og animalske fødevarer og foderstoffer og om ændring af Rådets direktiv91/414/EØF).
tilfælde er behov for at øge grænseværdierne, såfremt det fortsat er sundhedsmæssigtforsvarligt, mens grænseværdierne i andre tilfælde kan reduceres../.Jeg henviser til vedlagte notat om principperne for godkendelse af pesticider samt forfastsættelse af grænseværdier for pesticidrester.Alle de foreslåede grænseværdier er fastsat ud fra det lavest mulige niveau, hvorpesticidet har den ønskede effekt, og alle de foreslåede grænseværdier er fuldtsundhedsmæssigt forsvarlige. Regeringen indstiller derfor, at Danmark stemmer forforslaget, jf. FLF alm. del – bilag 186.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2