Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 331
Offentligt
828867_0001.png
Europaudvalget
REFERAT
AF 23. EUROPAUDVALGSMØDE
Dato:
Tidspunkt:
Sted:
Til stede:
Onsdag d. 24. marts 2010
Kl. 07.45
Vær. 2-133
Erling Bonnesen (V), Flemming Møller (V), Pia Adelsteen
(DF), Ib Poulsen (DF), Tage Leegaard (KF), Kim Morten-
sen (S), Benny Engelbrecht (S), Pia Olsen Dyhr (SF), Kri-
sten Touborg (SF), Lone Dybkjær (RV)
Fødevareminister Henrik Høegh
Desuden deltog:
Lone Dybkjær ledede mødet.
Punkt 1. Samråd med fødevareministeren vedr. samrådsspørgsmål J om
maksimalgrænseværdierne for pesticidrester
EUU alm. del (09) – samrådsspørgsmål J
EUU alm. del (09) – bilag 284 (grundnotat af 15/3-10 om
komitésag)
EUU alm. del (09) – bilag 297 (materialesamling fra Udvalget for
Fødevarer, Landbrug og Fiskeris behandling af komitésagen)
Fødevareudvalget og Miljøudvalget var inviteret til at overvære samrådet.
Den fungerende formand, Lone Dybkjær,
bød velkommen til den nye føde-
vareminister, Henrik Høegh, som jo var et kendt ansigt i Europaudvalget.
Hun bød også velkommen til SF’s nye EU-ordfører, Pia Olsen Dyhr.
Samrådsspørgsmålet havde følgende ordlyd:
"Vil ministeren redegøre for, hvorfor han har valgt at hæve maksimalgrænse-
værdierne for pesticidrester?"
Bjarne Laustsen
begrundede samrådsspørgsmålet. Europaudvalget var for
kort tid siden blevet opmærksom på en komitésag, hvor EU foreslår, at man
hæver grænseværdierne for pesticidrester i frugt og grønt. Det syntes han var
lidt underligt, idet han havde indtryk af, at vi i hvert tilfælde i Danmark arbej-
dede for, at grænseværdierne blev så lave som muligt. Han henviste til, at
fødevareministeren under et samråd i sidste uge i Fødevareudvalget havde
sagt, at man faktisk kunne undgå pesticidrester ved at købe økologisk. Men
nu gik fødevareministeren – desværre sammen med et flertal i Folketinget –
ind for, at man hævede nogle grænseværdier, mens det logiske ville være, at
man sagde nej.
834
EUU, Alm.del - 2009-10 - Bilag 331: Offentligt referat fra Europaudvalgets møde 24/3-10 kl. 07.45
23. Europaudvalgsmøde
Fødevareministeren:
Tak for velkomsten.
Lad mig starte med at sige, at det er regeringens politik, at restindholdet af pesti-
cider i fødevarer er så lavt som muligt under alle omstændigheder, og at det selv-
følgelig skal overholde sundhedsmæssigt forsvarlige grænseværdier.
Ifølge pesticidreglerne må der ikke findes restindhold af et pesticid i afgrøderne,
så længe der ikke er fastsat en egentlig grænseværdi på baggrund af en tilladt
anvendelse. Det vil altså sige, at der ikke må påvises indhold over den mindste
mængde, man kan måle i laboratoriet. Denne mængde kaldes den generelle ana-
lytiske bestemmelsesgrænse – der er også nogle, der kalder den detektions-
grænsen – og er i EU generelt fastsat til 0,01 mg/kg.
Hvis der søges om godkendelse til at anvende et pesticid på en afgrøde i EU,
skal der fastsættes en egentlig grænseværdi. Derfor vil grænseværdien blive æn-
dret fra den generelle bestemmelsesgrænse på 0,01 mg/kg til en egentlig græn-
seværdi, der kan ligge over bestemmelsesgrænsen. Fastsættelse af en egentlig
grænseværdi forudsætter, at der er lavet en risikovurdering, der slår fast, at rest-
indholdet er under det, der ville kunne accepteres ud fra en sundhedsmæssig
vurdering.
På denne baggrund foreslås maksimalgrænseværdierne ændret fra den generel-
le analytiske bestemmelsesgrænse for to stoffer i Kommissionens forslag.
I nogle tilfælde viser nye markforsøg, at den mængde, man tidligere har givet til-
ladelse til at bruge, bør sættes op. Det kan være fordi pesticidet skal være effek-
tivt over for en ny skadevolder, eller fordi det skal bruges under andre klimatiske
forhold eller dyrkningsforhold, der nødvendiggør et højere brug. I sådanne tilfælde
søges der om en ny højere grænseværdi, og der foretages en risikovurdering af
den nye foreslåede grænseværdi. Grænseværdien accepteres, hvis risikovurde-
ringen fastslår, at der ikke er sundhedsmæssige problemer med ændringen.
Det belaster miljøet unødigt, både hvis den anvendte mængde pesticid er for stor,
og hvis den er for lille. Derfor reguleres anvendelsen altså løbende.
Det betyder, at der i nogle tilfælde er behov for at øge grænseværdierne, såfremt
det fortsat er sundhedsmæssigt forsvarligt, mens grænseværdierne i andre tilfæl-
de kan reduceres.
På denne baggrund foreslår Kommissionen ændring af maksimalgrænseværdier
for seks stoffer til forskellig anvendelse. Jeg har i mit svar på spørgsmål 243 fra
Fødevareudvalget nærmere redegjort for ændringerne for de pågældende stoffer.
Grænseværdierne for restindhold af pesticider fastsættes altså ikke ud fra, hvad
der er det maksimalt sundhedsmæssigt acceptable, men ud fra den lavest mulige
mængde, som skal til for at pesticiderne effektivt kan bekæmpe insekter og andre
skadevoldere. Samtidig skal restindholdet selvfølgelig altid være sundhedsmæs-
sigt forsvarligt.
Hvis restindholdet ved en foreslået anvendelse ikke vurderes som sundheds-
mæssig acceptabelt, vil denne anvendelse ikke blive tilladt.
For pesticider er indtaget således altid under det acceptable daglige indtag og
oftest langt under den acceptable daglige indtagelse.
835
EUU, Alm.del - 2009-10 - Bilag 331: Offentligt referat fra Europaudvalgets møde 24/3-10 kl. 07.45
23. Europaudvalgsmøde
Kommissionens forslag er udarbejdet på basis af en videnskabelig vurdering fra
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, af de pågældende aktiv-
stoffer. EFSA har vurderet, at de foreslåede grænseværdier ikke indeholder no-
gen sundhedsmæssig risiko for forbrugerne.
Fødevarestyrelsen har – efter at have indhentet en vurdering fra DTU Fødevare-
instituttet – vurderet, at de foreslåede ændringer af maksimalgrænseværdier ikke
indebærer en sundhedsmæssig risiko.
Det er en høj prioritet for regeringen, at der i EU fastsættes fælles grænseværdier
for pesticidrester af hensyn til fødevaresikkerheden inden for det indre marked.
Bjarne Laustsen
mente, det var hævet over enhver tvivl, at det er usundt
med pesticidrester i fødevarer, og derfor var han glad for, at regeringen i hvert
fald på skrift sagde, at man skulle søge at sætte grænseværdierne ned, så
der blev så få pesticidrester som muligt. Derfor var det for ham fuldstændig
uforståeligt, at fødevareministeren nu gik ind for at hæve grænseværdierne.
Han spurgte, hvad der havde motiveret fødevareministeren til at lægge sig
fuldstændig fladt ned over for EU, og ville gerne vide, hvorfor der i EU-
systemet var et flertal for at hæve grænseværdierne.
Bjarne Laustsen vidste, at den danske branche for frugt og grønt var meget
hårdt presset af billig udenlandsk frugt, ofte af en ringere kvalitet. Derfor
spurgte han, om forøgelsen af grænseværdierne ville forringe Danmarks kon-
kurrenceevne, idet billig udenlandsk frugt med pesticidrester kunne udkonkur-
rere de danske økologiske produkter.
Pia Olsen Dyhr
ville ikke gentage de spørgsmål, hun stillede, da hun tidligere
havde indkaldt fødevareministeren til samråd i Fødevareudvalget om pesticid-
rester, men fandt det interessant, at fødevareministeren kun tog hensyn til de
miljømæssige konsekvenser af en forøgelse af grænseværdierne og ikke så
på de sundhedsmæssige aspekter. Hun henviste til, at der findes forskning på
området, der viser, at udsættelse for pesticider betyder, at børn bliver sat til-
bage i deres udvikling. I den forbindelse henviste hun til, at en undersøgelse
fra Syddansk Universitet viste, at børn i 6-års alderen var sat tilbage til 4-års
stadiet. Det syntes hun som mor ikke var sjovt.
Hun spurgte, om fødevareministeren kunne garantere, at der overhovedet
ikke var nogen sundhedsmæssige problemer med at forøge grænseværdier-
ne.
Benny Engelbrecht
havde med stor interesse læst den undersøgelse, Pia
Ohlsen Dyhr henviste til, og forstod, at der var stor risiko for, at fostrene blev
påvirket.
Han spurgte, om de øgede grænseværdier fik fødevareministeren til at gå ind
for, at kampagnen ”Spis frugt og grønt, seks gange om dagen” skulle ændres
til ”Spis økologisk frugt og grønt, seks gange om dagen."
Han spurgte, om de øgede grænseværdier ikke ville føre til, at det danske
forbrug af pesticider ville blive øget.
836
EUU, Alm.del - 2009-10 - Bilag 331: Offentligt referat fra Europaudvalgets møde 24/3-10 kl. 07.45
23. Europaudvalgsmøde
Han havde noteret sig, at der var usædvanligt få høringssvar – så vidt han
kunne se kun ét – og spurgte, hvor lang høringsfrist der havde været.
Afslutningsvis ville han gerne vide, hvilke forsøg EFSA havde anvendt til at
vurdere risikoen for en eventuel cocktaileffekt.
Pia Adelsteen
havde forstået det sådan, at det afhang af klimaet, hvor meget
man sprøjtede frugt og grønt, hvilket betød, at man nogle år ville sprøjte mere,
idet man ellers ikke ville få nogen effekt, og nogle år kunne nøjes med at
sprøjte mindre, og at en hævelse af grænseværdierne derfor ikke var ensbe-
tydende med, at man nødvendigvis sprøjtede mere.
Fødevareministeren
sagde til Bjarne Laustsen, at det skete 5-6 gange om
året, at man i den stående komité satte nogle grænseværdier op og satte nog-
le grænseværdier ned. Han havde indtryk af, at man hver gang havde viden-
skabeligt belæg herfor. Herhjemme tjekker vi med DTU, som hidtil havde ac-
cepteret disse justeringer. Derfor havde der ikke forud for mødet i den ståen-
de komité været en sondering blandt fødevareministrene om, hvorvidt de
havde den ene eller den anden holdning.
Det er rigtigt, at den danske frugt- og grøntsektor er presset fra Sydeuropa. Vi
har en skrappere godkendelsesprocedure, men det bliver nu udlignet af det
nye pesticiddirektiv, som er på vej. Han kunne ikke sige, om forøgelsen af
grænseværdierne påvirkede konkurrencesituationen, men i hvert fald kommer
de nye grænseværdier til at gælde i hele Europa.
Han var enig med Bjarne Laustsen i, at man ved at vælge økologiske produk-
ter helt kan undgå at få pesticidrester.
I svaret til Pia Olsen Dyhr pointerede fødevareministeren, at grænseværdier-
ne øges under henvisning til effekten, og at det også skader miljøet, hvis
grænseværdierne er for små. Hvis man sprøjter, uden at det har nogen virk-
ning, fremelsker det resistens.
Det er ikke korrekt, at der ikke er kigget på sundheden. Både EFSA og DTU
vurderer, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko ved at sætte de fore-
slåede grænseværdier op.
NOT
Hvis den analyse, Pia Ohlsen Dyhr henviser til, er den, der vedrører Equador,
gjorde fødevareministeren opmærksom på, at den er foretaget under vilkår og
forhold, som vi ikke kender i Europa. Han tilføjede, at man godt kunne sende
et notat rundt om undersøgelsen vedrørende Equador.
Fødevareministeren ville ikke give nogen garantier, men henviste til, at så-
danne vurderinger foretages af EFSA og DTU.
Han svarede Benny Engelbrecht, at det danske forbrug af pesticider nok no-
genlunde ville følge de nye grænseværdier, men man justerer jo hele tiden
grænseværdierne i forhold til, hvad der er godt landmandskab, så deri ligger,
at der ikke vil blive tale om overdosering. Hvis man derimod havde fastsat
grænseværdierne efter, hvad der var acceptabelt dagligt indtag, havde man
måske fået en overdosering.
837
EUU, Alm.del - 2009-10 - Bilag 331: Offentligt referat fra Europaudvalgets møde 24/3-10 kl. 07.45
23. Europaudvalgsmøde
Han forstod, at tidsfristen havde været 2 dage. Det var ikke første gang, man
ser en så kort tidsfrist, og fødevareministeren ville arbejde for, at der blev tale
om længere frister.
Fødevareministeren henviste til, at ifølge Grøn Vækst planen sendte man re-
sultaterne af analyserne til Danske Gartnerier, således at de kunne udøve
rådgivningsvirksomhed over for gartnerne. I øvrigt nævnte han, at der i Grøn
Vækst planen var afsat 485 mio. kr. over en seksårig periode, som gjorde, at
man kunne kigge på ny teknologi og sørge for, at der skete indberetning fra
alle, der bruger pesticider. I øvrigt ligger der i Grøn Vækst en række initiativer,
som har til hensigt at sænke det danske forbrug af pesticider.
Fødevareministeren bekræftede Pia Adelsteens opfattelse af situationen. Han
tilføjede, at vi selvfølgelig vil være opmærksomme på hele tiden at være op-
dateret og foretage sænkninger af grænseværdierne, når forsøg viser, at det
er muligt.
Bjarne Laustsen
syntes ikke, fødevareministerens argumentation hang
sammen. Han betegnede høringsfristen på to dage som helt urimelig.
Han forstod, at Grøn Vækst stort set var smidt ud.
I onsdags sagde fødevareministeren, at vi arbejdede for, at grænseværdierne
skulle være så små som muligt. Derfor spurgte han, hvad der er sket i den
forløbne uge, siden regeringen – og Dansk Folkeparti – siger ja. I den forbin-
delse henviste Bjarne Laustsen til, at Dansk Folkepartis fødevareordfører
sagde, at som udgangspunkt syntes hun, der var en dårlig idé, at der tegner
sig et flertal i EU for højere grænseværdier. På denne baggrund spurgte Bjar-
ne Laustsen, hvad regeringen har givet Dansk Folkeparti for at sige ja.
Pia Olsen Dyhr
mente ikke, det ville være muligt at få fødevareministeren til
at forstå, at pesticider er sundhedsskadelige, idet han tager udgangspunkt i
landbrugets interesser, mens Pia Olsen Dyhr tog udgangspunkt i forbrugernes
interesser. Ifølge fødevareministerens egen rapport om pesticidrester i føde-
varer 2008 er grænseværdierne ikke overskredet for gulerødder og jordbær,
så hvorfor er der behov for at øge grænseværdierne?
Benny Engelbrecht
gentog sit spørgsmål om, hvilke modeller EFSA lægger
til grund for sin holdning.
Når grænseværdierne stiger, må man alt andet lige forvente, at pesticidfor-
bruget stiger, f.eks. når det handler om jordbær.
Han gentog sit spørgsmål om cocktaileffekten.
Kristen Touborg
tog udgangspunkt i fødevareministerens udtalelse om, at
man også kan bruge for lidt pesticider, og spurgte, om den dosis, man for
nogle år siden anså for tilstrækkelig, nu skal fordobles eller tredobles. Det fo-
rekom ham betænkeligt, at når resistensen øges, øger man dosis.
Han betegnede det som meget utilfredsstillende, at høringsparterne får så
korte tidsfrister, at folkestyret i realiteten sættes ud af kraft. Derfor anmodede
han Fødevareministeriet om at tage et initiativ til at få længere høringsfrister.
838
EUU, Alm.del - 2009-10 - Bilag 331: Offentligt referat fra Europaudvalgets møde 24/3-10 kl. 07.45
23. Europaudvalgsmøde
Han gik ud fra, at alle havde en interesse i at få et så lavt pesticidforbrug som
muligt, og pegede på, at en mulighed var at hæve pesticidafgiften, hvilket og-
så indgår i Grøn Vækst. Han spurgte, hvornår en forøgelse af pesticidafgiften
skulle træde i kraft.
Den fungerende formand, Lone Dybkjær,
var klar over, at de korte hørings-
frister var et problem, men det var et generelt problem, hvorfor hun opfordre-
de til, at man tog det op på et senere tidspunkt.
Flemming Møller
undrede sig lidt over, hvor lidt interesse der var for at be-
skytte miljøet, som også trues, hvis man bruger for lidt pesticider.
Han spurgte, om resistensudviklingen kunne hænge sammen med, at man
bruger for lidt pesticider.
Pia Adelsteen
havde forstået det sådan, at man hele tiden foretager en vur-
dering af, om højere grænseværdier kan skade forbrugerne, og at man hele
tiden ændrer på grænseværdierne, fordi klimaet veksler. Alternativet er, at
hvis frugten bliver ramt af skimmelsvamp, må man smide den ud.
I de komitésager, hun havde været ude for, havde der altid været korte hø-
ringsfrister, så Pia Adelsteen forstod ikke, hvorfor Bjarne Laustsen gjorde det
til et stort problem i denne sag.
Bjarne Laustsen
henviste til, at da fødevareministeren var indkaldt i Fødeva-
reudvalget i sidste uge, sagde fødevareministeren, at han ikke kendte noget
til, at der ville komme en komitésag om højere grænseværdier. Vi bliver nødt
til at have bedre regler om tidsfrister.
Fødevareministeren
erklærede sig enig med formanden i, at man kunne dis-
kutere komitéprocedurer og tidsfrister på et andet tidspunkt.
I svaret til Bjarne Laustsen sagde fødevareministeren, at Grøn Vækst ikke er
smidt væk. Hvor langt man er kommet, må man nok spørge andre ministre
om. F.eks. er det skatteministeren, som beskæftiger sig med pesticidafgifter.
Han fastholdt, at vi arbejder på at have et så lavt pesticidforbrug i Danmark
som muligt.
Han beroligede Pia Olsen Dyhr med, at han også interesserede sig for forbru-
gerne, og alle de grænseværdier, vi taler om, ligger under acceptabelt dagligt
indtag.
Han syntes, kampagnen for at spise mere frugt og grønt var god, og den vir-
ker faktisk. Han var ikke interesseret i at ændre på sloganet.
NOT
Han vidste ikke, hvem der havde bedt om at få grænseværdierne for gulerød-
der og jordbær ændret på nuværende tidspunkt, men der kan andre steder i
Europa være klimatiske forhold, der tilsiger det. Men man kunne stille et
skriftligt spørgsmål herom.
Med hensyn til cocktaileffekten sagde fødevareministeren, at den indgår i de
vurderinger, DTU foretager. EFSA arbejder målrettet på at opnå en mere
ensartet fremgangsmåde ved vurdering af kombinationseffekter, og det gives
høj prioritet på forskningsområdet, også på EU-plan.
839
EUU, Alm.del - 2009-10 - Bilag 331: Offentligt referat fra Europaudvalgets møde 24/3-10 kl. 07.45
23. Europaudvalgsmøde
Fødevareministeren sagde til Kristen Touborg, at hvis der er konstateret resi-
stens, vælger man et andet produkt, hvis et sådant findes.
I svaret til Flemming Møller sagde fødevareministeren, at for lidt og for meget
er lige ondt, men han pointerede, at grænseværdierne ligger under accepta-
belt dagligt indtag, og samtidig fører man kontrol med, at der ikke sker et
overforbrug.
I svaret til Pia Adelsteen bekræftede fødevareministeren, at grænseværdierne
i EU altid sættes, så de er sundhedsmæssigt forsvarlige.
Bjarne Laustsen
ville gerne have fødevareministeren til at bekræfte, at det er
sundhedsskadeligt f.eks. for børn og fostre, hvis der er restkoncentrationer af
pesticider. Derfor er det bedre at vælge økologiske produkter.
I betragtning af at alle Folketingets partier er med i fødevareforliget, er det
interessant at høre, at Dansk Folkeparti har fået gennemført en bedre kontrol
til gengæld for at sige ja til dette forslag.
Pia Olsen Dyhr
spurgte, om fødevareministeren var opmærksom på, at DTU
har lavet et forskningsforsøg vedrørende cocktaileffekten, hvor man voldsomt
kritiserer den metode, EFSA anvender. 1 + 1 giver ikke altid 2, men nogle
gange 20. Hun opfordrede fødevareministeren til at kigge nærmere på denne
undersøgelse fra DTU.
Benny Engelbrecht
henviste til, at der ikke er videnskabeligt belæg for, at
kampagnen for seks om dagen giver resultat, men der er videnskabeligt be-
læg for, at børn og unge spiser mere sukker og slik.
Kristen Touborg
ville gerne vide, hvorfor man ændrer anbefalingerne med
hensyn til dosis, når det at anvende for lidt ikke skaber resistens.
Fødevareministeren
henviste i svaret til Bjarne Laustsen igen til, at vi har
EFSA og DTU til at vurdere, om der er tale om sundhedsskadelige virkninger.
Bjarne Laustsen har ret i, at vi skal have taget fat på fødevareforliget inden
sommerferien og i den forbindelse have fokus på grænseværdier og det, der
sker nationalt og i EU med hensyn til grænseværdier.
Han beroligede Pia Olsen Dyhr med, at DTU havde vurderet cocktaileffekten.
Han ville godt fremføre DTU's synspunkter i debatten i EU.
I svaret til Benny Engelbrecht henviste fødevareministeren til, at man havde
haft et samråd om kostundersøgelsen.
Han sagde til Kristen Touborg, at han ikke havde sagt, at det at bruge for lidt
ikke skaber resistens. Tværtimod havde han pointeret, at det kan risikere at
skabe resistens.
Hvis der er tale om et skimmelangreb, kan det give anledning til, at man hæ-
ver dosis.
840