Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 419
Offentligt
862281_0001.png
Notat til FMPU og FEUKommissionens forslag til forordning (EU) No (…) til ændring af forordning No …/2010 tilgennemførelsesbestemmelser, der implementerer EU-parlamentets og Rådets direktiv 2007/2/EC forså vidt angår interoperabilitet for geodatasæt og tjenester" - (ændring vedr. kodelister).
Medlemmer af INSPIRE komiteen har den 26. april 2010, som forberedelse til komiteens mødeden 17. juni 2010, modtaget udkast til ”Ændring til Forordningen om interoperabilitet forgeodatasæt og tjenester”, som inkluderer kodelisterne. Det endelig forslag til ændring afforordningen er modtaget fra kommissionen den 28. maj 2010.Ændringsforslaget skal til afstemning i INSPIRE EU-komiteen den 17. juni 2010, hvor det forventesat blive vedtaget.Forslag til ændring af ”Forordning angående interoperabilitet for geodatasæt og tjenester - ændringvedrørende kodelister” er en ændring af en nuværende forordning af meget teknisk karakter.Formålet med kommissionens ændring er at inkludere kodelister med tilhørende værdier iForordningen om interoperabilitet for geodatasæt og tjenester. Medlemslandene skal blandt andetbenytte kodelisterne til udveksling af datasæt, som opfylder betingelser i INSPIRE-direktivet.I forordningen angives, hvordan der skal opstilles tekniske specifikationer for interoperabilitet forgeodatasæt og tjenester, herunder også specifikationer for kodelister.Definitionerne af begreberne vedrørende kodelister findes i forordningen angående interoperabilitetfor geodatasæt og tjenester.
Interoperabilitet
Muligheden for at geodatasæt kan sammenstilles og geodatatjenesterfungerer sammen, således at resultatet uden manuel indgriben bliversammenhængende og at den ekstra værdi af datasættene og tjenesterneforøges.En åben værdiliste, som kan udvides
kodeliste
En kodeliste består af tilladte værdier og tilhørende definitioner. Kodelisterne vil blive forvaltet i etfælles kodeliste-register.Eksempel fra Kodelisten Form-for-vej værdier:ValueBicycleRoadroundaboutDefinitionVej hvor cykel er det eneste tilladte befordringsmiddelVej som former en ring omkring hvilken trafikken kun er tilladt i énkørselsretning
Forslaget til gennemførelsesbestemmelser vil blive vedtaget som forordning og bliver såledesumiddelbart gældende i Danmark. Forslaget vurderes ikke at have væsentlige økonomiskekonsekvenser for Danmark. Forslaget berører ikke i sig selv beskyttelsesniveauet i Danmark.Regeringen agter at stemme for Kommissionens forslag.