Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 422
Offentligt
862765_0001.png
862765_0002.png

NOTAT

Til:CC:Fra:Emne:
Folketingets Europaudvalg
J.nr.:Bilag:
400.A.5-3-4-402.
Udenrigsministeriet
Dato:
8. juni 2010
Retten: Beslutning om dansk intervention i sag T-436/09, Dufour mod Den Europæ-iske Centralbank (ECB) vedr. aktindsigt i databaser
1. BaggrundJulien Dufour (herefter Dufour) har den 29. oktober 2009 anlagt sag ved Retten mod Den Eu-ropæiske Centralbank (herefter ECB) med påstand om annullation af ECB’s bekræftende afslagpå aktindsigt den 2. september 2009 vedrørende”de databaser, der har gjort det muligt at udarbejderapporter om ansættelse af personale og personalets mobilitet i perioden fra 1999-2009”.Dufour havde an-modet om aktindsigt i forbindelse med forberedelsen af sin doktorafhandling.Dufour har til støtte for sin påstand bl.a. anført, at afslaget er støttet på en urigtig antagelse om,at den elektroniske utrykte udgave af disse databaser ikke har karakter af et ”dokument”, samtat ECB ikke med rette kan påberåbe sig, at det er vanskeligt at gøre dokumenterne tilgængelige.2. Sagens betydning for DanmarkMest mulig aktindsigt i EU har høj prioritet for Danmark. Spørgsmål om fortolkningen af akt-indsigtsreglerne i EU-retten tillægges derfor stor vægt. Den danske regering lægger bl.a. vægtpå, at der altid skal foretages en konkret vurdering af, om der skal gives aktindsigt i et doku-ment, og at der gives en konkret og korrekt begrundelse for et eventuelt afslag på aktindsigt.Endvidere lægges der fra dansk side vægt på en bred fortolkning af dokumentbegrebet.Den konkrete sag vedrører dels fortolkningen af dokumentbegrebet, dels spørgsmålet om enkorrekt og fyldestgørende begrundelse for afslag på aktindsigt. ECB har ved sit afslag på akt-indsigt fejlagtigt anvendt et uhjemlet kriterium om, at et udtræk af informationer fra de pågæl-dende databaser uden nogen videre bearbejdning skal give mening for at være omfattet af do-kumentbegrebet. Endvidere har ECB givet en mangelfuld begrundelse for afslaget. Spørgsmåletom i hvilket omfang databaser er omfattet af dokumentbegrebet har ikke tidligere været be-handlet af EU-Domstolen.På denne baggrund vil regeringen i den konkrete sag dels argumentere for, at dokumentbegre-bet bør fortolkes bredt som led i bestræbelserne på mest mulig åbenhed og aktindsigt i EU, ogat indhold, som indgår i en database, efter en konkret vurdering kan være omfattet af doku-mentbegrebet, dels at ECB ikke har opfyldt sin begrundelsespligt i medfør af EU-retten.I sagen har den svenske og finske regering interveneret til støtte for sagsøger, Dufour.
Sagen vurderes ikke at være af en sådan karakter, at Folketingets Europaudvalg skal orienteresmundtligt herom, jf. Europaudvalgets Beretning om orientering af Europaudvalget om udvik-lingen i sager ved EU-Domstolen.Regeringen har besluttet at intervenere i sagen til støtte for sagsøger, Dufour, og vil i sagen ar-gumentere i overensstemmelse med det ovenfor anførte.
Udenrigsministeriet
- 2-