Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 528
Offentligt
888356_0001.png
888356_0002.png
9. september 2010
Folketingets Europaudvalg

Vedr. gebyrer for brug af internationale betalingskort i Danmark

Åbningsskrivelse – Traktatbrud nr. 2010/2028

Kommissionen har den 28. juni 2010 sendt en åbningsskrivelse til dendanske regering vedrørende de danske regler for gebyrer og overvæltningved brug af internationale betalingskort i Danmark, som dels er fastsat iLov om Betalingstjenester og Bekendtgørelse om gebyrer ved brug af in-ternationale betalingsmidler.Kommissionen har anført, at de danske regler resulterer i restriktioner afden frie udveksling af tjenesteydelser i henhold til artikel 56 i Traktatenom Den Europæiske Unions Funktionsmåde (TEUF), og kan være i stridmed artikel 63, stk. 2.Baggrunden er dels, at der tillades overvæltning på udenlandsk udstedteinternationale betalingskort og ikke på dansk udstedte internationale beta-lingskort, dels at der er stor forskel på gebyrerne for dansk og udenlandskudstedte internationale betalingskort.

Løsningsmodeller

I øjeblikket pågår der drøftelser med repræsentanter for den finansiellesektor og detailhandlen vedrørende forskellige løsningsmodeller, og dendanske regering er i færd med at analysere fordele og ulemper ved de for-skellige løsningsmodeller.Regeringen ser på følgende løsningsforslag:overvæltning tillades på både dansk og udenlandsk udstedte inter-nationale betalingskort, men ikke for rent nationale betalingskort,ellerovervæltning tillades på både dansk og udenlandsk udstedte inter-nationale kreditkort, men forbydes på både dansk og udenlandskudstedte internationale debetkort.Hvad angår forskellen mellem gebyrer for dansk og udenlandsk udstedteinternationale betalingskort, ser regeringen på følgende løsningsforslag:der fastsættes omkostningsbegrundede prislofter for både danskog udenlandsk udstedte internationale betalingskort, hvor en even-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
2/2
tuel forskel mellem prislofterne er fuldt omkostningsbegrundet1,ellerGebyrerne fastsættes af indløsere i henhold til betalingstjenestelo-vens § 792, således at der af forskellige kundegrupper kan opkræ-ves forskellige gebyrer afhængig af omkostningerne.

Fremadrettet proces

Der pågår i øjeblikket drøftelser med repræsentanter for den finansiellesektor og detailhandlen samt de politiske partier bag dankortaftalen, idetløsningsforslagene vedrørende gebyrmodeller indebærer, at dankortafta-len skal justeres.
Konkurrencestyrelsen har gennemført en omkostningsanalyse af internationale beta-lingskort, som viser, at den nuværende gebyrforskel mellem dansk og udenlandsk ud-stedte internationale betalingskort ikke er omkostningsbegrundet. Konkurrencestyrelsenfremsendte 6. juli 2010 en sammenfatning af analysens konklusioner til Kommissionen.2”Ved fastsættelse af gebyr m.v. i forbindelse med gennemførelse af betalingstransakti-oner med et betalingsinstrument som nævnt i § 6, nr. 9, må der ikke anvendes urimeligepriser og avancer. Ved urimelige priser og avancer forstås priser og avancer, der er høje-re, end hvad der ville være tilfældet under virksom konkurrence.” Lov om Betalingstje-nester, § 79.
1