Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 540
Offentligt
890043_0001.png
890043_0002.png
890043_0003.png

Notat

KemikalierJ.nr. MST-69-00405Ref. jelau, fipedJ.nr. Dep. 001-02482Ref. kirstDen 13. september 2010

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)

nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for

kemikalier (REACH), bilag I

1. Status

Kommissionen sendte den 18. august 2010 ovennævnte forslag til medlemsstaterne samtinviterede til møde i REACH komiteen den 20-21. september 2010, hvor der efter planen skalstemmes om forslaget.Forslaget vedrører tilpasning af REACH forordningens bilag I, således at REACH tilpassesbestemmelserne om klassificering og mærkning af stoffer og blandinger i forordning (EF) nr.1272/2008 (CLP).

2. Formål og Indhold

CLP-forordningen erstatter i løbet af en overgangsperiode fra den 1. december 2010 til den 1.juni 2015 direktiv 67/548/EØF (stof-direktivet, om klassificering, emballering og etikettering affarlige stoffer) og direktiv 1999/45/EF (præparat-direktivet, om klassificering, emballering ogetikettering af farlige præparater), som vedrører de stoffer og blandinger (præparater) der skalklassificeres og mærkes. Gennem vedtagelsen af CLP blev EU's klassificeringskriterier ogmærkningsregler tilpasset det Globalt Harmoniserede System for klassificering og mærkningaf kemiske stoffer og blandinger (GHS), som er vedtaget i FN-regi, og som blandt andet Dan-mark og de øvrige EU lande har været stærkt medvirkende til at udvikle.Med vedtagelsen af CLP med de reviderede klassificeringskriterier og mærkningsregler vardet nødvendigt at indføre en række konsekvensrettelser i blandt andet REACH. Således æn-drer CLP gennem artikel 58, stk. 1 REACH-forordningens artikel 14, stk. 4 vedrørende kriterierfor hvornår en registrant under REACH som en del af sin kemikaliesikkerhedsvurdering ogsåskal vurdere eksponering af mennesker og miljø samt mulige risici som følge heraf. I REACHbilag I er kravene til udførelsen af kemikaliesikkerhedsvurderingen yderligere præciseret, menREACH bilag I blev ikke konsekvensrettet i forbindelse med vedtagelsen af CLP. Derfor er detnu nødvendigt at gennemføre en række konsekvensrettelser i bilag I til REACH, således atogså bilaget tilpasses CLP ligesom REACH, artikel 14, stk. 4 allerede blev tilpasset ved ved-tagelsen af CLP. Generelle henvisninger i REACH, bilag I til stof-direktivet og præparat-direktivet ændres ved samme lejlighed, således at alle henvisninger bliver til den nye CLPforordning.

3. Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke høres.

4. Nærhedsprincippet

Regeringen finder, at forslaget er fuldt ud i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idetformålet med forslaget er at revidere allerede eksisterende fællesskabslovgivning.

5. Gældende dansk ret

Forslaget er en forordning, og har derfor ikke i sig selv lovgivningsmæssige konsekvenser forDanmark.

6. Konsekvenser for Danmark

Samfundsøkonomiske konsekvenserForslaget har i sig selv ikke økonomiske og administrative konsekvenser for staten, regioner-ne og kommunerne. Forslaget omhandler kun en tilpasning af REACH som konsekvens afvedtagelsen af CLP-forordningen vedrørende klassificering og mærkning af stoffer og blan-dinger.Administrative konsekvenser for erhvervslivetForslaget forventes ikke at have administrative konsekvenser for erhvervslivet, idet forslagetkun er en tilpasning af REACH til CLP-forordningens bestemmelser.BeskyttelsesniveauetDenne vedtagelse ændrer ikke på beskyttelsesniveauet. Forslaget vedrører kun tilpasning afREACH til CLP-forordningens bestemmelser vedrørende klassificering og mærkning af stofferog blandinger.

7. Høring

Forslaget er ikke sendt i høring.Rammenotat om sagen har været sendt i høring i Miljøspecialudvalget fra 3. – 8. september2010.DIhar ingen bemærkninger til selve sagen, men mener ikke, at 1. bullit i indstillingen er til-strækkeligt forklaret.LOoplyser, at man kan støtte den danske holdning.

8. Forhandlingssituationen

Kommissionen præsenterede deres forslag på møde med medlemslandenes kompetentemyndigheder for REACH og CLP (CARACAL) d. 15.-17. juni 2010.

9. Dansk holdning

Den danske holdning til forslaget er positiv. Baggrunden for denne holdning er, at det er nød-vendigt at bringe REACH, bilag I, i overensstemmelse med CLP-forordningens bestemmelservedrørende klassificering og mærkning af stoffer og blandinger, således at de to lovgivningerer konsistente.Danmark er endvidere af den opfattelse, at eksisterende bestemmelser i bilag I, som opret-holdes i den foreslåede ændring af bilag I, vedrørende vurdering af risici for mennesker og
2
miljø som følge af eksponering til blandinger, der er klassificeret som farlige eller opfylder kri-terierne som værende Persistente, Bioakkumulerende og Toksiske (PBT) eller meget Per-sistente og meget Bioakkumulerende (vPvB), er i modstrid med REACH, artikel 14, stk. 4,som kun stiller krav om kemikaliesikkerhedsvurdering af stoffer, samt også i modstrid medvidenskabelig praksis hvad angår PBT/vPvB-vurdering. Det er derfor hensigtsmæssigt, at derrettes op på dette i bilaget.
3