Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 7
Offentligt
741805_0001.png
741805_0002.png

NOTAT

Til:CC:Fra:Emne:
Folketingets Europaudvalg
J.nr.:Bilag:
400.A.5-3-4-324.
Udenrigsministeriet
Dato:
8.september 2008
EF-Domstolen: Beslutning om dansk intervention i T-471/08, Toland mod Europa-Parlamentet om aktindsigt i intern revisionsberetning om godtgørelse af udgifter tilmedlemmernes assistenter.
1. BaggrundCairán Toland (Dublin, Irland) har den 23. oktober 2008 anlagt sag ved Retten i Første Instansmod Europa-Parlamentet med påstand om annullation af afgørelse truffet 11. august 2008 afnæstformanden for Europa-Parlamentets præsidium, for så vidt som der herved er meddeltsagsøgeren afslag på aktindsigt i den interne revisionsberetning nr. 06/02 som er afgivet den 9.januar 2008 af Europa-Parlamentets interne revisionstjeneste med titlen ”Revision af godtgørel-sen af udgifter til medlemmernes assistenter”.Sagsøgeren har til støtte herfor anført, at den anfægtede afgørelse er truffet på grundlag af enåbenbar retsvildfarelse og urigtige faktiske omstændigheder og er uforholdsmæssig og utilstræk-keligt begrundet, hvilket støttes på følgende:a) Afgørelsen rummer ikke nogen juridisk holdbar begrundelse for at afslå aktindsigt.b) Parlamentet har ved afgørelsen tillagt sig selv en skønsmæssig beføjelse, som ikke til-kommer det, eftersom det ikke har iagttaget lovgivningen.c) Afgørelsen rummer ikke nogen lovlig begrundelse for at afslå aktindsigt hverken i hen-hold til artikel 4, stk. 2, tredje led, eller artikel 4, stk. 3, i forordning (EF) nr. 1049/2001.d) Der er i afgørelsen ikke taget stilling til, om der forelå hensyn til offentlige interesser, derkunne være mere tungtvejende end afslagsgrundene.e) Næstformanden har ikke anset hensynene til demokratiet, åbenhed og gennemsigtighedfor væsentlige hensyn til offentlige interesser, som vejer tungere end afslagsgrundene.f) Anbefalingen i den interne revisionsberetning af, at der iværksættes en handlingsplan iforvaltningen og lovgivningsprocessen, anerkendes i afgørelsen, hvorimod denne ikkeanser hensynene til demokratiet, åbenhed og gennemsigtighed i regulerings- og lovgiv-ningsprocessen for at angå spørgsmål om borgernes deltagelse, som udgør en meretungtvejende offentlig interesse i udbredelsen af dokumentet.2. Sagens betydning for DanmarkMest mulig aktindsigt i EU har høj prioritet for Danmark. Spørgsmål om fortolkningen af akt-indsigtsforordningen tillægges derfor stor vægt og regeringen har derfor vedholdende arbejdetfor, at bl.a. principperne om at undtagelser fortolkes indskrænkende, og at der altid skal foreta-ges en konkret vurdering af, om der skal gives aktindsigt i et dokument, efterleves i praksis.
I den konkrete sag har regeringen besluttet at intervenere til støtte for sagsøger, Cairán Toland.Regeringen vil i sagen gøre gældende, at Europa-Parlamentet ikke har iagttaget de ovenfor-nævnte principper i forbindelse med den konkrete afgørelse.
Udenrigsministeriet
- 2-