Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del EU-note E 30
Offentligt
821154_0001.png
821154_0002.png
821154_0003.png

Europaudvalget

Det Internationale Sekretariat

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere30. marts 2010

Møde i det Europæiske Råd den 25.-26. marts 2010

På dette første formelle topmøde under ledelse af Det Europæiske Råds fasteformand, Herman Van Rompuy, var fokus rettet mod at finde en løsning på deøkonomiske problemer i eurolandet Grækenland. EU’s stats- og regerings-chefer nåede dog også at drøfte Europa 2020-strategien, G20-topmødet iToronto samt følge op på FN-klimakonferencen i København i december2009.

Europa 2020-strategien

Stats- og regeringscheferne drøftede Europa 2020-strategien. Strategien skalsikre, at EU bliver en vidensbaseret, bæredygtig og inkluderende økonomi,der kan levere et højt produktivitets- og beskæftigelsesniveau præget af social1samhørighed. I Kommissionens meddelelse opstilles en række overordnedeEU-mål, der skal være opfyldte i 2020:75 pct. af befolkningen i aldersgruppen 20-64 år skal være ibeskæftigelse.3 pct. af EU's samlede bruttonationalprodukt (BNP) skal investeres iforskning og udvikling.EU's klimamål: 20 pct. reduktion af drivhusgasudledningen i forhold tilniveauet for 1990, herunder en emissionsreduktion på 30 pct., hvisbetingelserne er til stede, 20 pct. vedvarende energi samt 20 pct.stigning i energieffektivitet skal indfries.Andelen af unge, der forlader skolen tidligt, bør reduceres til 10 pct.,og andelen der gennemfører en videregående uddannelse bør væremindst 40 pct.Personer i fare for fattigdom bør reduceres med 20 millioner.
De overordnede EU-mål skal udmøntes i nationale mål, hvor der tageshensyn til de enkelte medlemslandes udgangspunkt og nationale forhold.Strategien søges kombineret med en styrkelse af både den generelleøkonomiske politiske samordning samt samordningen i euroområdet.1
KOM (2010) 2020
1/3
Stats- og regeringscheferne nåede på mødet til enighed om strategienshovedelementer samt de tre første af de fem overordnede målsætninger,hvorimod der ikke var enighed om formuleringen af de sidste to mål. Enrække medlemslande mente, at der var uklarhed om EU's kompetence påspecielt fattigdomsområdet. De to målsætninger blev derfor formuleret i meregenerelle termer, hvor indsatsen skal:Forbedre uddannelsesniveauerne, navnlig ved at sigte mod atreducere skolefrafaldet og ved at øge den andel af befolkningen, derhar afsluttet en videregående eller tilsvarende uddannelse.Fremme social inklusion, navnlig gennem reduktion af fattigdom.
Der vil blive arbejdet videre med de numeriske værdier og rette indikatorer forhenholdsvis uddannelses- og fattigdomsmålet frem mod Det EuropæiskeRåds møde til juni, hvor den formelle godkendelse af Europa 2020-strategienskal ske.

Klima

Stats- og regeringscheferne drøftede også opfølgningen på FN-klima-konferencen i København i december 2009. Her behandlede stats- ogregeringscheferne EU's rolle i de kommende globale klimaforhandlinger ogvejen frem mod den næste klimakonference til december i Mexico. Det erfortsat EU's mål at sikre en global og samlet juridisk aftale.Ambitionen på klimaområdet fastholdes, herunder det betingede tilsagn om atreducere CO2-udledning med 30 pct., men der var dog en erkendelse blandtstats- og regeringscheferne af, at der var behov for en trinvis tilgang medudgangspunkt i The Copenhagen Accord.

Støttemekanisme for Grækenland

Om end de græske økonomiske problemer ikke var på den formelledagsorden for mødet i Det Europæiske Råd, blev mødets første dag ogsåbrugt på at finde en støttekonstruktion, som samtlige stats- og regeringscheferfra euroområdet kunne tilslutte sig. Det lykkedes på et særligt møde foreuroområdets stats- og regeringschefer under ledelse af Herman VanRompuy på baggrund af et fælles fransk-tysk udspil.Støttemekanismen blev formuleret i en erklæring fra euroområdets stats- ogregeringschefer, og bygger på tilsagn om koordinerede bilaterale lån fraeurolandene samt finansiering fra Den Internationale Valutafond (IMF).På torsdagens pressekonference påpegede Rompuy, at der var tale omen konkretisering af de løfter, der blev givet på det uformelle EU-topmøde den11. februar 2010, idet den græske regering nu havde iværksat de nødvendigetiltag for at rette op på de offentlige finanser, hvilket var en forudsætning foreurolandenes støtte. Støttemekanismen vil kun træde i kraft i yderstenødstilfælde, hvor markedsfinansieringen er utilstrækkelig, hvilket dog ikke er
2/3
nærmere defineret i erklæringen, men som ifølge Rompuy må afhænge afden aktuelle situation.Rompuy lagde også vægt på, at størstedelen af lånene vil komme fraeurolandene, og de vil være underlagt strenge betingelser. For Rompuy vardet dog vigtigt at slå fast, at selve aftalen om støttemekanismen burde værenok for de finansielle markeders tiltro til Grækenlands økonomi. En eventuelbeslutning om at aktivere mekanismen skal vedtages af eurolandenes stats-og regeringschefer med enstemmighed efter en forudgående vurdering afEuropa-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank (ECB).For at undgå fremtidige tilfælde som det græske indeholder erklæringen ogsået ønske om at stramme overvågningen af de økonomiske og budgetmæssigerisici samt de tilknyttede instrumenter - herunder den såkaldte procedure iforbindelse med uforholdsmæssigt store underskud. Euroområdets stats- ogregeringschefer opfordrede også til, at Det Europæiske Råds rolle i denøkonomiske koordinering og fastlæggelse af EU’s vækststrategi styrkes.Eurolandenes stats- og regeringschefer anmodede derfor Herman VanRompuy om, i samarbejde med Kommissionen, at nedsætte en speciel”taskforce” med repræsentanter fra alle EU-landene samt EU-formandskabetog ECB. Gruppen skal så inden årets udgang præsentere Rådet for muligetiltag, der kan styrke den retlige ramme.Anmodningen i erklæringen fra euroområdets stats- og regeringschefer blevtiltrådt af alle EU’s medlemslande og efterfølgende indført i konklusionerne fraDet Europæiske Råds møde.

G20-topmødet

Stats- og regeringscheferne drøftede også EU's position op til G20-mødet iToronto til juni og slog fast, at fremskridt mht. styrkelsen af den finansielleregulering og tilsyn var afgørende - både internt i EU og globalt.Kommissionen vil snarest fremlægge en rapport om mulige nye kilder tilfinansiering - f.eks. en global afgift på finansielle transaktioner.EU vil på G20-mødet blive repræsenteret af formanden for Det EuropæiskeRåd, Rompuy, og formanden for Europa-Kommissionen, Barroso.
Med venlig hilsen,Martin Jørgensen (3622)
3/3