Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del EU-note E 57
Offentligt
887848_0001.png
887848_0002.png
EuropaudvalgetFolketingets repræsentant ved EUEU-note
Til:Dato:
Udvalgets medlemmer og stedfortrædere14. september 2010
Europa-Parlamentet vedtager betænkning om EU og nye medier
SammenfatningTirsdag den 7. september 2010 vedtog Europa-Parlamentet en be-tænkning, der opfordrer til at øge EU’s synlighed i nationale og trans-nationale medier. Europaparlamentarikerne understreger samtidigt, atEU bør øge sin anvendelse af nye sociale online-medier.Betænkningen er fremlagt af Morten Løkkegaard fra den liberale grup-pe ALDE.
Medlemsstaterne opfordres i betænkningen til at sikre større dækning af EU idenationale mediergennem deres kompetence til at definere public servicetv- og radiovirksomhed fastlagt i den såkaldte Amsterdamprotokol. Samtidigtopfordrer europaparlamentarikerne til at øge budgetposten forEuropa-Parlamentets informationskontoreri medlemsstaterne. Kontorerne børendvidere ifølge betænkningen øge sine forbindelser til de nationale parla-menter.Anvendelsen afnye sociale online-medierskal desuden medvirke til øgeborgernes kendskab til EU ifølge betænkningen. I denne forbindelse påpegerparlamentarikerne behovet for udviklingen af en etisk kodeks til at sikre tro-værdigheden i anvendelsen af nye medier.
1/2
I udkastet til betænkningen indgik endvidere et forslag om, at EU skulle an-sætte sine egne uafhængige journalister. Dette forslag er dog udeladt i be-tænkningen, da det blev forkastet i Europa-Parlamentets Kulturudvalg.
Ifølge betænkningen har både den faldende stemmedeltagelse ved europa-parlamentsvalg ogLissabontrakatenøget behovet for større EU-nyhedsdækning. Med Lissabon-traktaten inddrages nationale parlamentersåledes tidligere i beslutningsprocessen, hvilket ifølge europaparlamentari-kerne stiller større krav til EU-debatten i medlemsstaterne. Indførelsen at detEuropæiske Borgerinitiativ,der giver EU’s borgere mulighed for at opfordreKommissionen til at fremsætte et bestemt lovforslag, er ligeledes ifølge euro-paparlamentarikerne grund til at øge EU-nyhedsdækningen i og på tværs afmedlemsstaterne.
Med venlig hilsenAnn-Marie Olsson,(11190)
2/2