Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del
Offentligt
775016_0001.png
775016_0002.png
775016_0003.png

N O T AT

J F . S P M . 2 2 AL M . D E L F R A E U R O P AU D V AL G E T

2. december 2009J.nr. 3401/1001-1201Ref. hre/kle
FN’s havretskonvention af 1982 indeholder i art. 79 en beskrivelse af staternes rettigheder ogpligter i forbindelse med undersøiske kabler og rør på kontinentalsoklen.Teksten lyder i uofficiel dansk oversættelse:”Artikel 79Undersøiske kabler og rørledninger på kontinentalsoklen1. Alle stater er berettiget til at udlægge undersøiske kabler og rørledninger på kontinentalsok-len i overensstemmelse med denne artikel.2. Med forbehold af sin ret til at træffe rimelige foranstaltninger med henblik på efterforsk-ning af kontinentalsoklen, udnyttelse af dens naturlige ressourcer og forebyggelse, begræns-ning og kontrol af forurening fra rørledninger, må kyststaten ikke hindre udlægning eller ved-ligeholdelse af sådanne kabler eller rørledninger.3. Linjeføringen for udlægningen af sådanne rørledninger på kontinentalsoklen skal godken-des af kyststaten.4. Intet i dette kapitel påvirker kyststatens ret til at fastsætte regler for kabler eller rørlednin-ger, som fortsætter ind på dens land- eller søterritorium, eller dens jurisdiktion over kabler el-ler rørledninger bygget eller benyttet i forbindelse med efterforskningen af dens kontinental-sokkel eller udnyttelsen af dens ressourcer eller driften af kunstige øer, installationer og anlægunder dens jurisdiktion.5. Stater skal ved udlægning af undersøiske kabler eller rørledninger tage behørigt hensyn tilallerede placerede kabler eller rørledninger. I særdeleshed må der ikke gøres indskrænkning imulighederne for at reparere eksisterende kabler eller rørledninger.”
Side 1
I forslaget til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af Havretskonventionen (vedta-get af Folketinget den 29. april 2003) er artikel 79 kommenteret som følger i bemærkningernetil de enkelte bestemmelser:”Til artikel 79:I medfør af stk. 1 har alle stater ret til at lægge undervandskabler og rørledninger på en kyst-stats kontinentalsokkel med visse nærmere begrænsninger, der er angivet i stk. 2 - 5.Kyststaten må ifølge stk. 2 ikke hindre udlægning eller vedligeholdelse af sådanne kabler ellerrørledninger, undtagen med henblik på at træffe rimelige foranstaltninger til efterforskning afkontinentalsoklen, udnyttelse af dens ressourcer eller forebyggelse, begrænsning og kontrol afforurening fra rørledninger.Linjeføringen for rørledninger skal ifølge stk. 3 godkendes af kyststaten. Det samme gælderifølge denne bestemmelse ikke umiddelbart for kabler, men det antages, at hensigten har væ-ret at bevare den traditionelle frihed til at lægge kommunikationskabler, som ikke indebærernogen væsentlig risiko for andre aktiviteter, medens bestemmelsen i lighed med rørledningerogså antages at gælde for kabler til kraftoverføring, som kan være til betydelig fare for andreaktiviteter.I øvrigt skal stater ved udlægning af såvel undersøiske kabler som rørledninger ifølge stk. 5tage behørigt hensyn til allerede placerede kabler eller rørledninger og i særdeleshed undgå atindskrænke mulighederne for reparation af disse.De ovennævnte regler gælder for kabler og rørledninger, der passerer en kyststats kontinental-sokkel uden at berøre søterritoriet og uden at tjene til udforskningen af kontinentalsoklen ellerudnyttelsen af dens ressourcer m.v. I tilfælde, hvor et kabel eller en rørledning føres ind oversøterritoriet og eventuelt videre ind til land, bibeholder kyststaten i medfør af stk. 4 sin høj-hedsret og herunder sin ret til at fastsætte regler for sådanne kabler eller rørledninger. Endvi-dere bevarer kyststaten retten til at udøve jurisdiktion over kabler og rørledninger, som erbygget til eller benyttes i forbindelse med efterforskningen af kontinentalsoklen eller udnyt-telsen af dens ressourcer eller drift af kunstige øer, installationer og anlæg under dens juris-diktion.”
Alle rørledninger og undervandskabler på dansk kontinentalsokkel er, med baggrund i de ret-tigheder, der er tillagt den danske stat i medfør af Konventionen, reguleret af dansk lovgiv-ning. For så vidt angår transitrørledninger, som Nord Stream rørledningerne, der transportererkulbrinter fra felter indvundet uden for dansk område er havretskonventionen implementeretved Kontinentalsokkelloven.Ifølge § 4 i Kontinentalsokkelloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1101 af 18. november 2005,som senest ændret ved lov nr. 1400 af 27. december 2008, kræves der tilladelse fra transportog energiministeren inden nedlæggelse af rørledninger og elkabler. I forbindelse med dennetilladelse kan der stilles vilkår ”under hensyntagen til udforskning af soklen, udnyttelse afdens naturforekomster, forebyggelse og begrænsning af forurening fra rørledninger og mulig-heden for at kunne reparere eksisterende kabler og rørledninger………”
Side 2
I bekendtgørelse nr. 361 af 25. april 2006 om visse rørledningsanlæg til transport af kulbrinterpå søterritoriet og på kontinentalsoklen er der fastsat nærmere regler om vilkår i forbindelsemed en tilladelse til en rørledning.De i § 4 nævnte forhold, som er nærmere reguleret i bekendtgørelse nr. 361 udgør de krav, derkan stilles i medfør af Havretskonventionen.Yderligere krav, som stilles til ansøger er, at ansøger betaler de udgifter myndighederne har tilbehandling af ansøgningen. Desuden kan det pålægges en ansøger at tegne forsikring til heleller delvis dækning af skader, som forvoldes ved den tilladte virksomhed.
Side 3