Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del
Offentligt
780536_0001.png
Folketingets Europaudvalg
København, den 4. januar 2010Sagsnr.: 3096FVM 722
Folketingets Europaudvalg har i brev af 10. december 2009 stillet følgende spørgsmålEUU nr. 27 (alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraBenny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 27:

”Kan ministeren i forlængelse af notat i EUU alm. del – bilag 131 (2009-2010)bekræfte, at farvestofferne Tartrazin, Quinolingult, Sunset Yellow FCF, Ponceau 4R,Azorubin og Allura Red AC, der har været vurderet af EFSA, ikke er blevet vurderet foreventuelle kombinationseffekter, men alene som enkeltstoffer?”

Svar:

Regeringen arbejder for at sikre, at EU får den nødvendige regulering af kombinations-effekter.Jeg kan bekræfte, at de 6 farvestoffer er blevet vurderet enkeltvis af EFSA. De kendtekritiske toksikologiske effekter er dog forskellige fra stof til stof.Den såkaldte Southampton-undersøgelse, hvor der blev rapporteret om øget aktivitet ibørn efter indtagelse af en blanding af de 6 ovennævnte stoffer samt benzoat, ville iøvrigt heller ikke kunne belyse eventuelle kombinationseffekter, alene af den grund, atstofferne blev indgivet som en blanding. Med et sådant forsøgsdesign er det ikke muligtat bedømme, om en effekt skyldes et enkelt stof i blandingen (f.eks. benzoat) eller enkombination af flere stoffer.