Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del
Offentligt
787021_0001.png
787021_0002.png
Udenrigsministeriet
Den 20. januar 2010Spørgsmål fra Folketingets Europaudvalgaf 5. januar 2010 stillet afAnne Grete Holmsgaaard (SF)

EUU alm. del

Spørgsmål 29:

Vil ministeren oversende den information, f.eks. uddrag af indberetninger fra ambassader eller konsulater ellerudenlandske presseresumeer, som ministeriet er i besiddelse af vedrørende den udenlandske reaktion påvaretægtsfængslingen af de fire Greenpeace-aktivister, der den 17. december 2009 blev anholdt ogvaretægtsfængslet i 21 dage efter at have fremvist bannere med teksten ”Politicians Talk, Leaders Act” vedDronningens Gallamiddag i forbindelse med COP-15?

Svar:

Nedenfor følger oplysning om de reaktioner, som er fremført via Udenrigsministeriet og enrække danske repræsentationer, på varetægtsfængslingen af fire medlemmer af Greenpeace.Medlemmerne er statsborgere i hhv. Holland, Schweiz, Spanien og Norge. Alle fire blev løsladtden 6. januar 2010.Reaktionerne har fundet sted i form af telefonopkald, kæde-støttemails fra borgere ogprotestbreve fra Greenpeace-organisationen. Visse steder har der været afholdtdemonstrationer foran den danske repræsentation.Greenpeace har i en række tilfælde anmodet om møder med danske repræsentationer, hvororganisationen har haft lejlighed til fremsætte sit syn på varetægtsfængslingen. I visse lande harder været kontakt fra det officielle og politiske niveau.De afholdte demonstrationer og møder er forløbet fredeligt.Reaktionerne, herunder medieomtalen, har varieret meget i omfang, og forekommer at haveværet mest udbredt i Spanien. Men også repræsentationerne i Storbritannien og Tyskland harmodtaget flere tusinde kæde-støttemails. Herudover har repræsentationerne i følgende landeoplyst at have modtaget protester i varieret form: Australien, Belgien, Brasilien, Holland, Kina,Libanon, Luxembourg, Norge, Polen, Schweiz, Tjekkiet, Tyrkiet, Østrig.Indholdet af protesterne og synspunkterne har først og fremmest drejet sig om længden afvaretægtsfængslingen, der fandtes uproportionalt lang, samt om at de pågældende sad iisolation, hvilket mange fejlagtigt havde opfattet. Samtidig bad man om, at de pågældende blevløsladt.
Som nævnt har mediedækningen især i Spanien været omfattende og fortrinsvis med en negativvinkel; især varetægtsfængslingens længde blev kritiseret. Der har imidlertid også været en merepositiv vinkel gennem et interview i det store spanske dagblad El Pais med Spaniensambassadør i Danmark, der udtalte, at man ikke kunne betvivle det danske retssystem, og atden spanske aktivist var blevet behandlet som enhver anden fængslet under de sammeomstændigheder.De danske repræsentationer har informeret bl.a. gennem deres hjemmesider, men også i nogletilfælde ved individuelle besvarelser og afholdelse af møder som nævnt ovenfor.Til orientering vedlægges som eksempler på de omtalte henvendelser---Brev af 23.12.2009 fra Greenpeace, OsloBrev af 4.1.2010 fra Greenpeace, FrankfurtStøttemails, Greenpeace’s hjemmeside, London.