Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
820915_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 30. marts 2010Sagsnr.: 4737Dok.nr.: 73256
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 19. marts 2010stillet følgende spørgsmål nr. 256 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 256:

”Vil ministeren oplyse, hvad det vil koste de danske kartoffelproducenter, hvis de påsigt skal etablere kontrolsystemer og foretage stikprøvetests for at sikre, at de ikke veden fejl får GMO-kartofler med i produktionen?”

Svar:

Jeg vil indledningsvist understrege, at kun GMO-kartofler, som er godkendt til dyrkningi EU efter en forudgående risikovurdering, må dyrkes i Danmark.GMO-læggekartofler skal mærkes som GMO og vil desuden kunne kendes på deressortsnavn. Det vil være leverandørernes ansvar at sikre, at GMO-kartoflerne er behørigtmærket, ligesom det vil være læggekartoffel-leverandørernes ansvar at levere kartofleruden indhold af GMO til producenter, som ikke ønsker at dyrke GMO-kartofler.I den danske sameksistenslovgivning er der bestemmelser, som bl.a. stiller krav omdyrkningsafstande til nabomarker med konventionelle eller økologiske kartofler,dyrkningsintervaller, bekæmpelse af spildplanter samt krav om rengøring af maskinerog transportmidler. Overholdelsen af disse krav vil blive kontrolleret af myndighederne.Jeg ser på denne baggrund ingen grund til, at kartoffelproducenterne skulle etablereyderligere kontrolsystemer for at sikre, at de ikke får GMO-kartofler med iproduktionen.
Henrik Høegh/Christina Rughede