Forsvarsudvalget 2009-10
B 85 Bilag 4
Offentligt
833813_0001.png
833813_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 27. november 2009 stillet følgende spørgs-mål nr. 76 (AMU alm. del), som hermed besvares.
8. december 2009J.nr. 2009-0020938

Spørgsmål nr. 76:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Landsklubben for DeltidsansatteBrandfolk, jf. AMU alm. del – bilag 52.”

Endeligt svar:

Jeg vil gerne understrege, at regeringen tager de deltidsansatte brandmænds situati-on alvorligt. Derfor nedsatte vi en tværministeriel arbejdsgruppe, der grundigt harundersøgt forholdene for de deltidsansatte brandmænd.Arbejdsgruppens redegørelse viser bl.a., at ændringen af reglerne om supplerendedagpenge kun i yderst begrænset omfang berører ansatte i beredskabet. Arbejds-gruppen har vurderet, at op mod 30 deltidsansatte brandmænd årligt vil blive berørtaf de ændrede regler. Dette tal skal ses i lyset af, at der i alt er ansat 4.500 deltids-ansatte brandmænd, og dermed er det altså under én pct. af alle deltidsansattebrandmænd, som bliver berørt.Redegørelsen tegner også et billede af, at der er en række mere strukturelle ændrin-ger i samfundet – som ikke har noget med supplerende dagpenge at gøre – der ud-gør en udfordring for beredskabets eksisterende organisering med deltidsansattebrandmænd. F.eks. bor og arbejder stadigt færre personer inden for det samme af-grænsede geografiske område, hvilket er nødvendigt for at kunne stå til rådighedfor redningsberedskabet.Regeringen har derfor fremlagt nogle initiativer, der skal imødegå beredskabetsstrukturelle udfordringer med rekruttering og fastholdelse – udfordringer, der ogsåvar til stede før ændringen af dagpengereglerne sidste år. Som en del af finanslovs-aftalen for 2010 har vi bl.a. afsat en pulje på 2 mio. kr. under Beredskabsstyrelsentil konkrete rekrutteringsinitiativer.Vedrørende forslaget om en ”vederlagsmodel”, vil jeg gerne gøre det helt klart –deltidsbrandmænd kan ikke bare sidestilles med fx kommunalbestyrelsesmedlem-mer. Kommunalbestyrelsesmedlemmer udfører et hverv, som de er valgt til – detgør deltidsbrandmænd ikke. Arbejdet som deltidsbrandmand er et lønarbejde. Hvisman vil gøre deltidsbrandmandsarbejdet til et hverv, som kan vederlægges, så hardet en lang række konsekvenser.
Konsekvensen er bl.a., at der ikke må være tale om lønarbejde, og dermed kan manheller ikke være overenskomstdækket, og heller ikke omfattet af bl.a. ferieloven el-ler arbejdsskadelovgivningen.Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk deltog i sin tid i den arbejdsgruppe, derbehandlede det flere gange omtalte beslutningsforslag B 88 fra folketingssamlingen1996-97. Af side 36-37 i arbejdsgruppens rapport fremgår det, at:”Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk kan ikke støtte forslagene omveder-lagsmodeller.Det er Landsklubbens opfattelse, at det er helt uacceptabelt, hvis dergennemføres en ordning, hvorefter overenskomstregulering af området må opgi-ves…”Efterfølgende blev der under folketingssamlingen 1997-98 fremsat et nyt beslut-ningsforslag – beslutningsforslag B 63. B 63 var en genfremsættelse af B 88, menmed den væsentlige forskel, at man ville gøre deltidsbrandmandsarbejdet til om-bud, for derefter at fjerne alle ligheder med ombud.Det mener jeg ikke er holdbart – man kan altså ikke både blæse og have mel imunden. Enten gøres deltidsbrandmandsarbejdet til ombud – eller også gøres detikke til ombud.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2