Forsvarsudvalget 2009-10
B 85
Offentligt
851620_0001.png
851620_0002.png
(FOU B 85-Spørgsmål 7)
21. maj 2010Besvarelse af FOU spørgsmål 7

Spørgsmål nr. 7:

Kan ministeren bekræfte, at regeringen ikke har været i stand til at finde en løsning på pro-blemet med at fastholde deltidsbrandmænd?

Svar:

Det fremgår af beredskabsloven, at den enkelte kommunalbestyrelse er ansvarlig for detkommunale redningsberedskab. Deltidsansatte brandmænd er ansat enten i de kommunaleredningsberedskaber eller hos de private entreprenører (primært Falck), som den enkeltekommune har indgået aftale med.Med den niveaudelte opdeling af redningsberedskabet har vi i Danmark et beredskab, hvoransvaret for de daglige opgaver i redningsberedskabet ligger så tæt på borgerne som mu-ligt. I henhold til beredskabsloven har den enkelte kommunalbestyrelse ansvaret for, at detkommunale redningsberedskab kan yde en forsvarlig indsats mod skader på personer, ejen-dom og miljøet ved ulykker og katastrofer.Det betyder, at det er kommunalbestyrelsens ansvar, at det kommunale redningsberedskaber dimensioneret til at håndtere førnævnte opgaver, herunder at der er det nødvendige an-tal ansatte med de nødvendige kvalifikationer til løsning af disse opgaver.Regeringen er imidlertid meget bevidst om, at redningsberedskabet står over for en rækkerekrutterings- og fastholdelsesvanskeligheder, og at der også før ændringen af reglerne omsupplerende dagpenge oplevedes vanskeligheder med at fastholde og rekruttere deltids-brandmænd. Derfor blev der nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, der skulle undersøgeforholdene for deltidsbrandmændene.På baggrund af arbejdsgruppens redegørelse har regeringen peget på en række tiltag, der isamarbejde med berørte organisationer og de ansvarlige arbejdsgivere kan imødegå dissevanskeligheder. Der blev – på såvel Beskæftigelsesministeriets som på Forsvarsministerietshjemmesider – i forbindelse med offentliggørelsen af redegørelsen blandt andet peget påfølgende tiltag: Mere systematisk rekruttering, bedrevejledning om forbrug af retten til sup-
Side 1/2
plerende dagpenge, bedre organisering og planlægning af beredskabet i kommunerne samt enopfordring til parterne på beredskabsområdeti relation til tilrettelæggelsen af de fremtidigeoverenskomster.
Forsvarsministeriet har d.d. skrevet til kommunerne via Kommunernes Landsforening ogForeningen af Kommunale Beredskabschefer med en anbefaling om, at man i kommunaltregi undersøger mulighederne for at tilpasse vagtplanlægningen for de deltidsansattebrandmænd (der eventuelt måtte være blevet ledige i deres hovederhverv og forbruger afretten til supplerende dagpenge), således at man om muligt forlænger den periode, der gårfra en deltidsansat brandmand begynder at forbruge af retten til supplerende dagpenge ogtil denne ret udløber. Herudover er kommunerne opfordret at undersøge de yderligere mu-ligheder – også på længere sigt – der, jf. redegørelsen, måtte være for at imødegå nuvæ-rende og fremtidige udfordringer med at fastholde og rekruttere deltidsansatte brandmændsom følge af samfundets generelle udvikling.
Side 2/2