Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
B 90
Offentligt
793860_0001.png
793860_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. BLS-301-00297Den 3. februar 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 16.december 2009stillet følgende spørgsmål i forbindelse med B 90 SF’s Forslag til folketings-beslutning om styrkelse af statens og kommunernes tilsyn med beskyttedenaturområder. Spørgsmål nr. 1., som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Ida Auken (SF).

Spørgsmål nr. 1.

Ministeren bedes kommentere artiklen på Altinget den 15. december 2009:"Landmænd kan få penge til at dyrke ødelagt natur" og de i artiklen omtalteto nye undersøgelser af naturen i Jammerbugt Kommune og i kommunernepå Lolland (Lolland og Guldborgsund kommune).

Svar

Artiklen i Altinget berører dels reglerne om krydsoverensstemmelse og delsnaturbeskyttelseslovens § 3. Krydsoverensstemmelse er Fødevareministe-riets ressort, og jeg kan derfor alene henholde mig til, at gældende regler ersådan, at der aktuelt kun er krydsoverensstemmelse for naturbeskyttelses-lovens § 3 indenfor Natura 2000-områderne, som det fremgår af artiklen.For så vidt angår naturbeskyttelseslovens § 3, er områder, som opfylderdefinitionerne i naturbeskyttelseslovens § 3, beskyttede, og det forhold, atFødevareErhverv tildeler støtte til arealer, som er omfattet af naturbeskyt-telseslovens § 3, har ikke i sig selv indflydelse på områdernes beskyttelses-status. Hvis området er omfattet af beskyttelsen ved tildeling af midlerne, vildet fortsat vedblive at være det. Lodsejeren skal naturligvis overholde reg-lerne, som gælder for et givet område. Det er ikke lovligt at ændre tilstandenpå de § 3-beskyttede områder uden en forudgående dispensation fra kom-munen.I artiklen er refereret to undersøgelser foretaget af Peder Størup af hen-holdsvis § 3 beskyttede naturområder i Jammerbugt Kommune og vandhul-ler på Lolland.Ansvaret for § 3-beskyttelsen er kommunernes. Kommunerne har pligt til atføre tilsyn med § 3-områderne, og hvis de bliver opmærksom på en over-trædelse af reglerne, har de pligt til som myndighed til at gribe ind, tagekontakt til ejeren og standse det ulovlige forhold, herunder fx påbyde gen-etablering af naturen.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Kommunerne har også pligten til løbende at vedligeholde registreringen af §3-arealerne og gøre oplysningerne offentligt tilgængelige i Miljøportalen.Det er nødvendigt, at den enkelte kommune konkret vurderer undersøgel-ser, som de omtalte, for at kunne udtale sig om, der er tale om overtrædel-ser af naturbeskyttelseslovens § 3. Der er flere konkrete faktorer, man skalkende til, før det kan afgøres, om der er sket en overtrædelse af reglerne.Fx er arealets dyrkningshistorie ofte vigtig, og den kan jo ikke alene erken-des på luftfotos og kort.
Troels Lund Poulsen
/ Sven Koefoed-Hansen
2