Boligudvalget 2009-10
B 38
Offentligt
825352_0001.png
825352_0002.png
26. marts 2010
Kommissorium for arbejdsgruppen om obligatorisk individuel brugaf vandmålere.BaggrundI mange ejerlejligheds- og udlejningsejendomme er der ikke vandmåleretil måling af koldt og varmt vand i hver lejlighed, men fælles betaling forejendommens samlede vandforbrug. Mange ældre pensionister og enligeklager over, at de betaler til naboernes forbrug af vand. Samtidig kanbrug af målere medføre vandbesparelser til gavn for miljøet.For det eksisterende byggeri kan omkostningerne ved at etablere indivi-duel måling dog blive høje. Det skyldes, at installationerne i nogle tilfæl-de er indrettet, så der skal installeres op til syv målere i hver lejlighed forat kunne måle det samlede forbrug, da rørene går på tværs af lejligheds-skel. Herudover er vandrørene ofte skjult, så individuelle vandmålere vilnødvendiggøre ombygninger. Derfor vil det være væsentligt at kortlæggeomkostningsniveauet for forskellige bygningstyper samt besparelsespo-tentialet, således at det fastslås, hvordan et eventuelt krav om individuelmåling af vand kan fastsættes, så det er rentabelt for den enkelte forbru-ger.Dansk Folkeparti fremsatte i november 2009 forslag til folketingsbeslut-ning om obligatorisk brug af vandmålere på varmt og koldt vand i alleflerbrugerejendomme, herunder erhvervsejendomme og udlejningsejen-domme (B38). Et enstemmigt Boligudvalg har ved beretning af 16. marts2010 besluttet, at en arbejdsgruppe skal undersøge en række forhold iforbindelse med et eventuelt krav om obligatorisk individuel brug afvandmålere på varmt og koldt vand i alle flerbrugerejendomme.Arbejdsgruppens opgaverArbejdsgruppen får til opgave at:Undersøge de tekniske muligheder for måling af vand, herunderudviklingen siden der i 1996 blev indført krav om, at nybyggeriskal forberedes til installation af målere med henblik på individuelmåling af vandforbruget.Undersøge de økonomiske konsekvenser af obligatorisk individu-el vandmåling. Det gælder de økonomiske konsekvenser for lejereog ejere i såvel alment byggeri som ved privat udlejning.
2/2
Undersøge behovet for en evt. ændring af lejelovgivningen ogbyggelovgivningen før et eventuelt krav om måling af varmt ogkoldt vand kan indføres i eksisterende byggeri.Klarlægge de fordelingsmæssige virkninger for en række forskel-lige repræsentative og typiske familietyper, herunder enlige, i pri-vat såvel som almen udlejning. Samspillet med forskellige formerfor boligstøtte og afgifter forbundet med vandforbruget skal i denforbindelse medtages.Opstille eventuelle løsningsmodeller for indførelse af krav om in-dividuel måling af varmt og koldt vand i nye og eksisterende byg-ninger på baggrund af de foretagne analyser. Herunder skal deropstilles løsninger for mulige undtagelser fra bestemmelserne,hvis det viser sig, at opstilling af individuelle vandmålere ikke errentable for den enkelte borger.
Arbejdsgruppens sammensætning og afleveringsfristArbejdsgruppen har følgende sammensætning:Økonomi- og Erhvervsministeriet (formand)FinansministerietSocialministerietKlima- og EnergiministerietBoligselskabernes LandsforeningABFEjendomsforeningen DanmarkJyske GrundejereDANVAKøbenhavns EnergiDI (målerfirma)TEKNIQVELTEC (målerfirma)Sekretariat: Erhvervs- og ByggestyrelsenArbejdet igangsættes i april 2010, og arbejdsgruppen skal afrapportereinden sommeren 2010.