Forsvarsudvalget 2009-10
B 85
Offentligt
853021_0001.png
853021_0002.png
(FOU B 85-Spørgsmål 15)
21. maj 2010Besvarelse af FOU spørgsmål 15 stillet efter ønske fra folketingsmedlem Peter Juel Jensen,V.

Spørgsmål nr. 15:

Hvad kan kommunerne som arbejdsgivere gøre for at undgå, at deltidsbrandmændene fal-der for reglerne om supplerende dagpenge?

Svar:

Den enkelte kommunalbestyrelse er, jf. beredskabsloven, ansvarlig for det kommunale red-ningsberedskab. I henhold til beredskabsloven har den enkelte kommunalbestyrelse såledesansvaret for, at det kommunale redningsberedskab kan yde en forsvarlig indsats mod ska-der på personer, ejendom og miljøet ved ulykker og katastrofer. Det er endvidere kommu-nalbestyrelsens ansvar, at det kommunale redningsberedskab er dimensioneret til at hånd-tere førnævnte opgaver, herunder at der er det nødvendige antal ansatte med de nødven-dige kvalifikationer til løsning af disse opgaver. Der er med udgangspunkt i den risikobase-rede dimensionering imidlertid ikke to kommunale beredskaber, der er dimensioneret ogorganiseret helt ens.Hertil kommer det forhold, at den enkelte kommunalbestyrelse også har ansvaret for be-skæftigelsesindsatsen i egen kommune, hvilket giver ansvar - men også interesse for - at fåledige i arbejde igen hurtigst muligt.Det kunne – som anbefalet i Redegørelsen om Deltidsansatte Brandmænd af den 17. no-vember 2009 – overvejes at tilpasse vagtplanlægningen for de deltidsbrandmænd, der for-bruger af retten til supplerende dagpenge. Forsvarsministeriet har derfor forespurgt For-eningen af Kommunale Beredskabschefer om muligheden herfor. Foreningen af KommunaleBeredskabschefer har imidlertid hertil oplyst, at en sådan individuel vagttilpasning på tværsaf de rullende vagter i givet fald - ifølge de kommunale beredskabschefer – vil være enyderst kompleks opgave, da vagtholdene er sammensat af en række brandmænd med for-skellige kompetencer i forhold til at kunne løse de forekommende opgaver.Som omtalt i besvarelsen af spørgsmål 14, er der i regi af Beredskabsstyrelsen etableret enstyregruppe med repræsentanter fra Kommunernes Landsforening, Kommunaldirektørfor-
Side 1/2
eningen, Foreningen af Kommunale Beredskabschefer, Falck og Landsklubben for Deltidsan-satte Brandfolk, som sammen varetager udmøntningen af en pulje på to mio. kr. til yderlige-re rekrutteringstiltag målrettet de deltidsansatte brandmænd. En opgørelse fra styregruppenviser, at der pr. 31. marts 2010 er tale om 164 (ud af i alt 4.192) deltidsbrandmænd, der pådette tidspunkt var opsagt fra deres hovederhverv.Som omtalt i besvarelsen af spørgsmål 7 har Forsvarsministeriet d.d. skrevet til kommuner-ne via Kommunernes Landsforening og Foreningen af Kommunale Beredskabschefer med enanbefaling om, at man i kommunalt regi undersøger mulighederne for at tilpasse vagtplan-lægningen for de deltidsansatte brandmænd (der eventuelt måtte være blevet ledige i dereshovederhverv og forbruger af retten til supplerende dagpenge), således at man om muligtforlænger den periode, der går fra en deltidsansat brandmand begynder at forbruge af ret-ten til supplerende dagpenge og til denne ret udløber. Herudover er kommunerne opfordrettil at undersøge de yderligere muligheder – også på længere sigt – der, jf. redegørelsen,måtte være for at imødegå nuværende og fremtidige udfordringer med at fastholde og re-kruttere deltidsansatte brandmænd som følge af samfundets generelle udvikling.
Side 2/2