Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
B 95
Offentligt
809543_0001.png
809543_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 26. februar 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 3 (B 95), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LennartDamsbo-Andersen (S).
5. marts 2010J.nr. 2009-0022423
Spørgsmål nr. 3:
”Vil ministeren oplyse, hvor længe der maksimalt kan ske forlængelse af sygedag-pengeudbetalingen efter de gældende regler?”
Endeligt svar:
Jeg vil gerne starte med at henvise til min besvarelse af spørgsmål 8 til L 117, hvorjeg blev stillet et lignende spørgsmål.Der findes i dag en del muligheder for forlængelse af udbetalingen af sygedagpen-ge, når den generelle varighedsbegrænsning er nået. Disse fremgår af skemaet ne-denfor, hvor det ligeledes fremgår, hvor længe der kan ske forlængelse efter de en-kelte regler.Rækkefølgen af forlængelsesreglerne er vilkårlig. Én bestemt regel har derfor ikkeforrang i forhold til de andre regler. Men det er ved en stillingtagen til en forlæn-gelse afgørende, at der ud fra en vurdering af sagens konkrete forhold bliver an-vendt den regel, der er relevant i situationen.Udgangspunktet er, at reglerne kan kombineres, dvs. at de kan bruges i forlængelseaf hinanden, hvis betingelserne i den enkelte regel vel at mærke er opfyldt.Dog gælder det specielt ved reglen om forlængelse i 2 x 52 uger i forbindelse medlægebehandling, at her ”starter uret”, når varighedsbegrænsningen på de 52 ugerbliver nået. Har sygedagpengene således først været forlænget efter en af de øvrigeregler, f.eks. i 26 uger, medfører disse 26 uger en afkortning af den periode, hvoriman efterfølgende i sagen har mulighed for at forlænge efter reglen om 2 x 52 uger.Muligheden for at kombinere forlængelsesreglerne gør, at der ikke kan gives etsvar på, hvor længe der maksimalt kan ske forlængelse af sygedagpengeudbetalin-gen. Det vil afhænge af forholdene i den konkrete sag.
Forlængelsesreglerne1 Når det er overvejende sandsynligt, at den sygemeldtevil blive revalideret – hermed forstås revalideret til detordinære arbejdsmarked, og altså ikke til støttet beskæf-tigelse.2 Når det er nødvendigt med en arbejdsprøvning eller an-den afklarende foranstaltning for at klarlægge den sy-gemeldtes arbejdsevne.3 Når den sygemeldte er under, eller venter på lægebe-handling, og forventes at kunne genoptage erhvervs-mæssig beskæftigelse inden for 2 gange 52 uger. Det eren betingelse, at der efter en lægelig vurdering er ensikker forventning om, at den pågældende kan være ar-bejdsdygtig indenfor denne periode.4 Når den sygemeldte ikke kan opnå eller fastholde be-skæftigelse på normale vilkår, og dermed ikke kan ven-de tilbage til det ordinære arbejdsmarked, men det end-nu ikke er endeligt afklaret, om den sygemeldte vil væreberettiget til et fleksjob eller til førtidspension.5 Når der er rejst sag om ret til erstatning efter lov om sik-ring mod følger af en arbejdsskade.
Hvor længe kan der forlænges?Sygedagpengene kan forlænges indtilden egentlige revalidering iværksæt-tes.Sygedagpengene kan forlænges i optil 26 uger. (Det er denne forlængel-sesregel, der foreslås udvidet til 39uger ved L 117).Sygedagpengene kan forlænges i optil 2 år (regnes fra varighedsbegræns-ningen på de 52 uger).
Sygedagpengene kan forlænges i optil 26 uger.
6 Når der er påbegyndt en sag om førtidspension efter lovom social pension.7 Når den sygemeldte lider af en livstruende sygdom ogde lægelige behandlingsmuligheder anses for udtømte.
Sygedagpengene kan forlænges indtilArbejdsskadestyrelsen har truffet af-gørelse om erhvervsevnetabserstat-ning.Sygedagpengene forlængelse indtildet tidspunkt, hvor der tilkendes pen-sion eller der gives afslag på pension.Sygedagpengene kan forlænges udentidsbegrænsning.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2