Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
KOM (2009) 0591 Bilag 1
Offentligt
782974_0001.png
Folketinget
Att.: Medlemmerne af Europaudvalget
Christiansborg
1240 København K
11. januar 2010
Vedr.: Kommissionens meddelelse om en bedre fungerende fødevareforsy-
ningskæde (KOM(2009)591)
Kære medlem af Europaudvalget
I forbindelse med rådsmødet den 18. januar sender jeg hermed Dansk Erhvervs kommenta-
rer til EU-Kommissionens meddelelse om en bedre fungerende fødevareforsyningskæde
(KOM(2009)591).
Dansk Erhverv bakker op om Kommissionens intention om at undersøge, hvordan vi kan sik-
re en bedre fungerende fødevareforsyningskæde i Europa. Kommissionens meddelelse peger
på en række relevante forhold, der har betydning for prisdannelsen og konkurrencen i føde-
vareforsyningskæden.
Desværre lægger meddelelsen op til, at Kommissionen i fremtiden vil foreslå visse konkur-
rencebegrænsende tiltag, bl.a. fordi det konkluderes, at der findes ”strukturelle svagheder i
systemet”, underforstået at konkurrencen ikke er stærk nok, særligt i detailhandlen.
Dansk Erhverv beklager, at Kommissionen antager, at der er problemer med konkurrencen i
detailhandlen. Konkurrencen i den danske dagligvarehandel er hård og med til at sikre for-
brugerne kvalitetsvarer til lave priser. Konkurrencestyrelsens årlige konkurrenceredegørelser
har da heller ikke udpeget den danske detail- og dagligvarehandel som en branche med væ-
sentlige konkurrenceproblemer. Ligeledes fandt Konkurrencestyrelsen hverken i undersøgel-
sen af fødevarepriser fra oktober 2008 eller juni 2009 årsag til at konkludere, at de stigende
fødevarepriser skyldtes manglende konkurrence i dagligvarehandelen.
Hvis Kommissionen skal undersøge, hvordan fødevareforsyningskæden fungerer, er det nød-
vendigt at fokusere på, om rammerne for den fri konkurrence er til stede på markedet. Hvis
der foregår ulovligheder, skal der sættes ind med konkrete tiltag for at sikre optimale betin-
gelser for konkurrencen. I den forbindelse skal det bemærkes, at primærproducenter af føde-
varer hvert år modtager milliardstøtte fra EU, ligesom der stilles krav om særlige hensyn til
lokale producenter. Sådanne tiltag, som Kommissionen bakker op om, er desværre med til at
begrænse den fri konkurrence og har afledte effekter på prisdannelsen i fødevareforsynings-
kæden.
Nedenfor findes Dansk Erhvervs specifikke kommentarer til meddelelsen.
Med venlig hilsen
Lotte Engbæk Larsen
Fødevarechef
LEL/CAL
[email protected]
Side 1/4
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Dansk Erhvervs kommentarer til Kommissionens meddelelse om en bedre fun-
gerende forsyningskæde i Europa (KOM(2009)591))
Anbefaling 1:
Kommissionen mener, at der er behov for en indsats for at fjerne urimelige former for kon-
traktpraksis mellem erhvervslivets aktører i hele fødevareforsyningskæden. I den forbin-
delse vil Kommissionen samarbejde med medlemsstaterne om udveksling af informationer,
iværksættelse af bevidsthedskampagner og udveksling af bedste praksis. På baggrund af
dette vil Kommissionen samarbejde med fødevarekædens interessenter om at udarbejde
frivillige standardkontrakter. Endelig vil Kommissionen vurdere urimelige former for kon-
traktpraksis og – hvis nødvendigt – foreslå lovgivning til at undgå de urimelige kontrakt-
former.
Dansk Erhverv ser frem til, at Kommissionen vil iværksætte undersøgelser af fødevareforsy-
ningskæden for bedre at kunne forstå de store udsving i fødevarepriserne og fjerne de eksi-
sterende barrierer for konkurrencen og prisdannelsen på fødevareområdet i EU.
Kommissionen anerkender, at fødevareforsyningskæden kommer til at spille en vigtig rolle i
forbindelse med genopretningen af de europæiske økonomier. Netop derfor mener Dansk
Erhverv, at det er afgørende, at der ikke vedtages unødvendig europæisk regulering, som kan
forringe den allerede velfungerende konkurrence mellem virksomheder i fødevarebranchen.
Vi hæfter os derfor ved den positive udmelding, at Kommissionen kun vil foreslå lovgivning,
hvis yderligere undersøgelser af fødevareforsyningskæden afdækker et behov for dette.
At virksomheder kan have forskellige forhandlingspositioner er en naturlig konsekvens på et
marked med konkurrence. Et vilkår, som i øvrigt eksisterer i alle forsyningskæder og ikke kun
på fødevareområdet. Dansk Erhverv minder derfor om, at almindelige konkurrencefordele
både hos små og store virksomheder langt fra kan sammenstilles med misbrug af domine-
rende stilling, som Kommissionen synes at gøre i sin meddelelse.
Hvis man skal analysere fødevareforsyningskæden, vil det være mere brugbart at undersøge
konkurrencen ud fra produktkategorier end ud fra, hvor store virksomhederne i forsynings-
kæden er. Danske detailvirksomheder – uanset størrelse - har stort set intet at forhandle
med, når det kommer til ”must have” fødevarer, som forbrugerne forventer at finde i ethvert
supermarked.
Dansk Erhverv er imod standardkontrakter og finder det i øvrigt betænkeligt, at Kommissio-
nen har til hensigt at foreslå et tiltag, som de facto kan underminere aftalefriheden som et
grundlæggende princip på et frit marked. Det er ikke EU-Kommissionens rolle at blande sig i
forhandlingssituationen mellem virksomheder for at tilgodese et af leddene i forsyningskæ-
den, med mindre markedet har vist sig ikke at fungere. Dette er ikke tilfældet på fødevareom-
rådet.
Anbefaling 4:
Side 2/4Fejl!
Henvis-
ningskilde ikke fundet.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Kommissionen har offentliggjort første udgave af det europæiske værktøj til overvågning af
fødevarepriser og forpligtet sig til at undersøge, hvordan det kan videreudvikles til at dæk-
ke et større antal fødevarer og kæder fra sommeren 2010.
Dansk Erhverv er imod forsimplede sammenligninger af endelige fødevarepriser i EU-
landene, idet en lang række rammevilkår såsom lønniveau, momssats, afgiftsniveau, ar-
bejdsmiljøregler, miljøkrav samt regler for fødevare- og forbrugersikkerhed adskiller sig be-
tydeligt landene imellem.
Desuden vurderer dagligvarehandlen i Danmark, at 20-30 pct. at alle fødevarer sælges som
tilbudsvarer som følge af den stærke danske tilbudskultur. Disse tilbudspriser indgår ikke i
sammenligningsgrundlaget, som derfor uundgåeligt vil være misvisende.
Det kan desuden medføre øgede administrative byrder for alle led i fødevareforsyningskæ-
den, hvis der bliver stillet yderligere krav til rapportering i forbindelse med målet om at øge
gennemsigtigheden.
Endelig skal det bemærkes, at Kommissionens ensidige fokus på fødevarepriser i denne
meddelelse står i modstrid med det arbejde, som Kommissionens samtidig er i gang med for
at fremhæve og forbedre kvaliteten af fødevarer i Europa.
Anbefaling 5:
Kommissionen henstiller til, at alle medlemsstater har netbaserede og lettilgængelige tjene-
ster for sammenligning af detailpriser for fødevarer. Kommissionen foreslår hjemmesider
og ”smart phones”, som forbrugerne kan anvende i forretninger. Kommissionen mener
bl.a., at dette vil styrke konkurrencen i detailleddet.
Konkurrencen i den danske detailhandel er ganske hård, hvilket bl.a. kan ses ved, at over-
skudsgraden i danske dagligvarebutikker ligger lidt under eller på niveau med det europæiske
gennemsnit.
I Danmark har vi allerede en række internetbaserede prissammenligningsværktøjer i privat
regi, lige som forbrugerne f.eks. via www.tilbudsugen.dk kan finde ugens tilbud på fødevarer
som mælk, æg, brød osv. Det skal dog bemærkes, at forbrugerne ikke kan sammenligne kvali-
tet, dyrkningsmetoder mv. via sådanne prissammenligningsværktøjer.
Anbefaling 6:
Kommissionen vil vurdere foranstaltninger, som skal håndtere territoriale forsyningsbe-
grænsninger, hvis disse skaber økonomisk ineffektivitet og er i strid med principperne for
det indre marked. For at informere om sine foranstaltninger udarbejder Kommissionen in-
den udgangen af 2010 en konsekvensanalyse.
Dansk Erhverv hilser Kommissionens undersøgelser af priserne i alle led af fødevareforsy-
ningskæden meget velkommen. Vi bakker fuldt op om og har stor gavn af EU’s indre marked,
ligesom forbrugerne har fået markant større udbud og lavere priser som følge af, at vi ikke
har 27 nationale markeder, men ét stort.
Anbefaling 7:
Kommissionen opfordrer Rådet og Europa-Parlamentet til hurtigt at vedtage
Side 3/4Fejl!
Henvis-
ningskilde ikke fundet.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Kommissionens forslag til revision af lovgivningen om mærkningsregler.
Dansk Erhverv støtter målet om at sikre forbrugerne adgang til klar og gennemskuelig infor-
mation om de fødevarer, de køber, herunder at give forbrugerne information om nærings-
indholdet i fødevaren, så de kan træffe sundhedsbeviste valg.
Visse aspekter af det foreliggende forslag risikerer dog at føre til et mindre integreret indre
marked for fødevarer. Forslaget om at tillade nationale ordninger risikerer at blive en barrie-
re for det indre marked, hvis alle medlemslande indfører mærkningskrav, som de facto vil
holde udenlandske varer uden for deres marked. Også muligheden for nationalt at udvide be-
stemmelserne om oprindelseslandsmærkning risikerer at blive brugt som en protektionistisk
handelshindring.
Endelig risikerer visse virksomheder at få betydelige ekstraomkostninger, hvis ikke-
færdigpakkede fødevarer og fødevarer fremstillet til salg på stedet bliver medtaget i forord-
ningens anvendelsesområde. Fødevarer, som sælges i restauranter, delikatesser eller slagter-
afdelinger, har ingen grænseoverskridende implikationer og bør derfor ikke reguleres på eu-
ropæisk niveau. Desuden vil forslaget formentlig have den utilsigtede virkning, at priserne på
disse fødevarer stiger som følge af de betydelige merudgifter til mærkning for leverandører af
ikke-færdigpakkede fødevarer og fødevarer pakket til salg på stedet.
Anbefaling 8:
Kommissionen vil revidere udvalgte miljønormer og oprindelseslandsmærkningsordninger,
som kan være til hinder for den grænseoverskridende samhandel.
Dansk Erhverv hilser dette initiativ velkommen, men beklager samtidig, at Kommissionen i
sit forslag til forordning om fødevareinformation til forbrugerne lægger op til øget brug af op-
rindelseslandsmærkning, jf. bemærkninger til anbefaling 7.
Anbefaling 10:
Kommissionen foreslår at træffe foranstaltninger til at fremme de forslag, som den højtstå-
ende gruppe har fremsat med det formål at forbedre konkurrenceevnen i landbrugsfødeva-
resektoren, navnlig i de små og mellemstore virksomheder, og fremme innovation og ek-
sport i sektoren.
Dansk Erhverv henstiller til, at der ved udvidelser af beføjelserne til den højtstående gruppe
sikres ligelig repræsentation af alle virksomheder i fødevareforsyningskæden, sådan at også
detailhandlen og forbrugerne bliver hørt i den højtstående gruppe. Dette vil sikre, at fokus
ikke skævvrides til f.eks. at dreje sig om specifikke sektorers konkurrenceevne, men hele fø-
devareforsyningskæden.
Side 4/4Fejl!
Henvis-
ningskilde ikke fundet.