Erhvervsudvalget 2009-10
KOM (2009) 0083
Offentligt
752055_0001.png
752055_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN

Besvarelse af spørgsmål 3 vedrørende KOM (2009) 0083 forslag til

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direk-

tiv 78/660/EØF om årsregnskaberne for visse selskabsformer for så

vidt angår mikroenheder stillet af Folketingets Europaudvalg efter øn-

ske fra Anne-Marie Meldgaard (S) den 6. oktober 2009.

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85

Spørgsmål 3:

Ministeren bedes oversende et notat, der beskriver, hvorvidt direktiv78/660/EØF om årsregnskaberne for visse selskabsformer for så vidt angårmikroenheder med de foreslåede ændringer (KOM (2009) 0083) vilmindske danske virkssomheders mulighed for at finde oplysninger om devirksomheder, som de ønsker at samarbejde med i andre EU-lande, hvisdirektivet ændres i overenstemmelse med det forhandlingsoplæg, somministeren forelagde Europaudvalget på Europaudvalgets møde den 22.september 2009.

Svar:

Jeg skal indledningsvist understrege, at ændringen af 4. selskabsdirektiv eren option, der gør det muligt for medlemslandene at undtage mikrovirk-somhederne fra de EU-retlige regnskabskrav.Vi har, som jeg nævner i svaret på spørgsmål 1 stillet den 6. oktober 2009af Lone Dybkær (RV), endnu ikke i Danmark taget stilling til, hvorledes ensådan ændring af regnskabsaflæggelsen for mikrovirksomheder skal im-plementeres i danske lovgivning.Jeg kan oplyse, at der i dag i 4. selskabsdirektiv er et krav om, at nogleregnskabsoplysninger skal offentliggøres. Et sådant krav vil for mikrovirk-somheder bortfalde, hvis ændringen gennemføres, som forslaget foreliggerpå nuværende tidspunkt.Hvorvidt dette påvirker virksomhedernes mulighed for at få oplysningerom eventuelle virksomheder, de ønsker at samarbejde med, er endnu fortidligt at sige, idet de enkelte medlemslande jo i sagens natur endnu ikkehar implementeret forslaget.Jeg kan dog oplyse, at der på nuværende tidspunkt alene er et krav om, atoffentliggørelsen sker på det nationale sprog. En virksomhed, der f. eks.ønsker oplysninger om en virksomhed i Grækenland, kan derfor ofte alenefinde disse oplysninger på græsk.Jeg vil i øvrigt gøre opmærksom på, at selv om der i 4. selskabsdirektiv er
[email protected]www.oem.dk
et krav om offentliggørelse af årsregnskaber – er der i direktivet intet kravom indsendelsesfristen. Det betyder i praksis, at nogle lande har længereindsendelsesfrister end Danmark, og at virksomhederne, som søger efterregnskabsoplysninger i disse lande, derfor ikke alene kan henholde sig tilde offentliggjorte oplysninger. I Storbritannien er indsigelsesfristen forregnskaber for visse virksomheder fx 9 måneder.Virksomhederne skal derfor allerede i dag indgå i en dialog med de virk-somheder, man ønsker at samarbejde med på tværs af grænsen for at fåkonkrete regnskabsoplysninger på eventuelt engelsk eller tysk.