Erhvervsudvalget 2009-10, Erhvervsudvalget 2009-10
L 109 Bilag 10, L 110 Bilag 10
Offentligt
834486_0001.png
834486_0002.png
834486_0003.png
834486_0004.png
Til lovforslag nr.L 109 og L 110
Folketinget 2009-10
OMTRYKT(Politiske bemærkninger fra V,DF og KF tilføjet)
Tillægsbetænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 22. april 2010
Tillægsbetænkningover
I. Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven og lov ombenzinforhandlerkontrakter(Nedsættelse af tærskelværdier for fusionskontrol, godkendelse af fusioner efter forenkletsagsbehandling, ændrede tidsfrister for behandling af fusioner, entydigt forbud modmarkedsdelingsaftaler m.v.)
II. Forslag til lov om håndhævelse af udbudsreglerne m.v.[begge af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen)]
1. UdvalgsarbejdetLovforslagene blev fremsat den 27. januar 2010 og var til 1. behandling den 11. februar 2010.Lovforslagene blev efter 1. behandling henvist til behandling i Erhvervsudvalget. Udvalget afgavbetænkning den 8. april 2010. Lovforslagene var til 2. behandling den 13. april 2010, hvorefter deblev henvist til fornyet behandling i Erhvervsudvalget.MøderUdvalget har, efter at lovforslagene blev henvist til fornyet udvalgsbehandling, behandlet disse i 1møde.SpørgsmålUdvalget har under den fornyede udvalgsbehandling stillet 3 spørgsmål til økonomi- og er-hvervsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret. Et af disse spørgsmål og ministe-rens svar herpå er optrykt som bilag 2 til tillægsbetænkningen.2. Indstilling og politiske bemærkningerUdvalgetindstiller lovforslagene tilvedtagelsei den affattelse, hvori de foreligger efter 2. behand-ling.Venstres, Dansk Folkepartis og Det Konservative Folkepartis medlemmer af udvalget udtaler, atlovforslaget er en implementering af de såkaldte kontroldirektiver, der bl.a. fastsætter minimums-regler om standstill. Standstill-perioden er perioden, efter et EU-udbud er afgjort, hvor ordregiverenog vinderen ikke må underskrive kontrakten. Formålet med perioden er at gøre det muligt at indgiveen klage, inden kontrakten underskrives.Lovforslaget medfører, at standstill-perioden forlænges fra 10 kalenderdage til 15 kalenderdage,hvis underretningen til tilbudsgiverne sker pr. brev. Hvis underretningen sker pr. mail, vil periodensom i dag være 10 dage.
2
Ved fastlæggelse af standstill-periodens længde er det på den ene side vigtigt, at forbigåede virk-somheder har tilstrækkelig tid til at sætte sig ind i de relevante oplysninger til belysning af sagen, såde har god mulighed for at vurdere, om der er grundlag for at klage.På den anden side er det også vigtigt, at udbudsprocessen ikke unødigt trækkes i langdrag, så or-dregiverne, der er omfattet af direktivet – herunder også private forsyningsvirksomheder – kan til-rettelægge en hensigtsmæssig indkøbsproces.Der skal løbende være fokus på at sikre en let og effektiv klageadgang. Regeringen vil derfor i lø-bet af 2012 foretage en evaluering af standstill-periodens længde med henblik på at vurdere, om denfungerer tilfredsstillende, eller om der er behov for at forlænge perioden. Med hensyn til forsy-ningsvirksomheder kan det i sidst nævnte tilfælde overvejes ikke at forlænge standstill-perioden.Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var påtidspunktet for tillægsbetænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i tillægsbetænk-ningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i tillægsbetænkningen.
Helge Sander (V)fmd.Torsten Schack Pedersen (V) Marion Pedersen (V)Lars Christian Lilleholt (V) Erling Bonnesen (V) Colette L. Brix (DF)nfmd.Pia Adelsteen (DF)Carina Christensen (KF) Mike Legarth (KF) Orla Hav (S) Benny Engelbrecht (S)Henrik Dam Kristensen (S) Niels Sindal (S) Karsten Hønge (SF) Flemming Bonne (SF)Morten Østergaard (RV) Frank Aaen (EL)Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikkemedlemmer i udvalget.Folketingets sammensætningVenstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Det Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)474524231894Liberal Alliance (LA)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldisflokkurin (TF)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne(UFG)311112
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 109 og L 110 efter afgivelse af betænkningBilagsnr. Titel8Betænkning afgivet den 8/4-1091. udkast til tillægsbetænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 109 og L 110 efter afgivelse af betænkningSpm.nr.10TitelSpm. om, hvad ministerens holdning er til, at standstill-perioden for-længes med yderligere 5 dage, til økonomi- og erhvervsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om teknisk bistand til ændringsforslag, som forlængerstandstill-perioden til 15 dage, når korrespondancen sker elektronisk,og 20 dage, når korrespondancen sker via almindelig brevpost, tiløkonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil give tilsagn om, at loven evalueres om f.eks.2 år, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
11
12
4
Bilag 2Et af udvalgets spørgsmål til økonomi- og erhvervsministeren og dennes svar herpåSpørgsmålet og økonomi- og erhvervsministerens svar herpå er optrykt efter ønske fra DF.Spørgsmål 12:Ministeren bedes give tilsagn om, at loven evalueres om f.eks. 2 år med henblik på bl.a. at se påantallet af klager, udfaldet af klagerne, påvirkningen i relation til fortolkningen af lovgivningen, oghvordan udfaldet af klagerne påvirker udbudsprocessen.Svar:Jeg er positiv indstillet overfor en evaluering af lovforslaget.Loven træder i kraft den 1. juli 2010. Kommissionen skal evaluere effektiviteten af kontroldirek-tiverne, herunder virkningerne af ændringerne i national ret inden udgangen af 2012. Jeg mener, deter hensigtsmæssigt, at vi kender resultatet af Kommissionens evaluering, inden vi afslutter den dan-ske.På den baggrund vil jeg tage initiativ til, at der foretages en evaluering af loven, som forventes af-sluttet inden sommeren 2013.