Sundhedsudvalget 2009-10
L 128
Offentligt
822457_0001.png
822457_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 11. marts 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 10(L 128) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 10:

’Ministeren bedes yde teknisk bistand til et ændringsforslag der indebærer, at modstandi forbindelse med afhentning ikke skal komme patienten processuelt til skade.’

Svar:

Til brug for Sundhedsudvalgets betænkning til 2. behandling af forslag til lov om æn-dring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien (tvungen opfølgning efter udskriv-ning) er udarbejdet nedenstående udkast til ændringsforslag:
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 7. april 2010Sags nr.: 1001948Sagsbeh.: SUMSBPE/Center forsundhed og psykiatriDok nr.: 203650
Ændringsforslagtilforslag til lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien (tvungen opfølg-ning efter udskrivning) (L 128)Af […]Til § 1x) Den under nr. 1, foreslåede § 13 d, stk. 3, affattes således: »Hvis patienten ikke mø-der op til medicinering, kan overlægen beslutte, at patienten skal afhentes af politiet ogbringes til tvangsmedicinering på en psykiatrisk afdeling. Modstand fra patientens sidei forbindelse med afhentning skal ikke komme patienten processuelt til skade. Der skalved afhentningen være en sundhedsperson til stede. Medicineringen af patienten kan idisse tilfælde alene foregå på en psykiatrisk afdeling.«[Modstand i forbindelse med afhentning af politiet]BemærkningerTil § 1
Med forslaget stilles der krav om, at modstand i forbindelse med afhentning ikke skalkomme patienten processuelt til skade.
2
Jeg skal bemærke, at det fremgår af bemærkningerne til lovforslag L 128, at modstandfra patientens side under afhentning og tvangsmedicinering ikke bør få konsekvenserfor patientens behandlingsforløb og -muligheder. Det lægges i øvrigt til grund, at derfor disse patienter, som når der i øvrigt anvendes tvang, udvises særlig forståelse forderes reaktion under afhentning og tvangsmedicinering. Modstand skal ikke kommepatienten processuelt til skade. Lovforslagets bemærkninger herom vil også komme tilat fremgå af de regler, der jf. forslaget til § 13 e vil blive fastsat i en bekendtgørelse.Jeg mener, at det således i lovforslagets bemærkninger er forudsat, at patienten, såfremtdenne ved afhentning gør modstand, ikke får konsekvenser heraf. Jeg skal i den forbin-delse bemærke, at egentlig vold fra patientens side kan have strafferetlige konsekven-ser, såfremt politiet rejser en sag herom.Jeg kan på den baggrund ikke anbefale ændringsforslaget.Jeg skal endvidere bemærke, at forarbejder til love er retligt relevante. Ved fortolkningaf loven tages der således hensyn til lovens forarbejder, der er et vigtigt retskildemateri-ale. Derudover vil en del af bemærkningerne komme til at fremgå af den bekendtgørel-se, der vil blive udstedt i henhold til lovforslagets bemyndigelsesbestemmelse.Endelig skal jeg gentage, at lovforslag L 128 er en del af regeringens aftale med sats-puljepartierne om satspuljen på sundhedsområdet for 2010-2013, samt at satspuljeparti-erne, inden lovforslaget blev fremsat, godkendte lovforslagets udformning i sin helhed,herunder tilkendegav, at det afspejler satspuljeaftalen.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder/ Susanne Beck Petersen