Sundhedsudvalget 2009-10
L 128
Offentligt
822497_0001.png
822497_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 11. marts 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 11(L 128) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 11:

’Ministeren bedes yde teknisk bistand til et ændringsforslag der sikrer, at det af lovenstekst fremgår, at der skal anvendes lægemidler, hvis gavnlige effekt på patienten erkendt og dokumenteret i journalen.’

Svar:

Til brug for Sundhedsudvalgets betænkning til 2. behandling af forslag til lov om æn-dring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien (tvungen opfølgning efter udskriv-ning) er udarbejdet nedenstående udkast til ændringsforslag:
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 7. april 2010Sags nr.: 1001948Sagsbeh.: SUMSBPE/Center forsundhed og psykiatriDok nr.: 203651
Ændringsforslagtilforslag til lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien (tvungen opfølg-ning efter udskrivning) (L 128)Af […]Til § 1x) Den under nr. 1, foreslåede § 13 d, stk. 4, affattes således: »Ved medicinering i for-bindelse med den tvungne opfølgning efter udskrivning skal der anvendes lægemidler,for hvilke overlægen kender patientens reaktion, herunder evt. i depotform. De anvend-te lægemidler skal have en kendt gavnlig effekt på patienten, som er dokumenteret ijournalen.«[Dokumenteret gavnlig effekt af de anvendte lægemidler]BemærkningerTil § 1Med forslaget stilles der krav om, at de lægemidler, der anvendes til at behandle pati-enter under tvungen opfølgning efter udskrivning, skal have en kendt og gavnlig effektpå patienten, som er dokumenteret i journalen.
2
Jeg skal bemærke, at det fremgår af bemærkningerne til lovforslag L 128, at det er for-udsat, at den anvendte medicinske behandling skal have en kendt gavnlig effekt på pati-enten. Præparatets behandlingsmæssige, gavnlige effekt på patienten skal således frem-gå af patientjournalen. Behandlingen skal så vidt muligt følge Sundhedsstyrelsens vej-ledninger og anbefalinger om behandling med antipsykotiske lægemidler. Det skal iøvrigt bemærkes, at bestemmelsen om, at man skal kende patientens reaktion på medi-cinen, forudsætter, at denne er gennemprøvet på patienten med kendt effekt i henhold tilrelevante faglige krav og standarder. Det forudsættes, at overlægen kun træffer beslut-ning om tvungen opfølgning efter udskrivning i forhold til patienter, hvor den konkretebehandling har haft en dokumenteret god effekt på patientens tilstand, og hvor behand-lingen ikke har været forbundet med uforholdsmæssigt store bivirkninger. Det forud-sættes i øvrigt, at den behandlende læge under den tvungne opfølgning løbende sikrersig, at behandlingen har god effekt på patientens tilstand og ikke er forbundet meduforholdsmæssige store bivirkninger.Jeg kan således konstatere, at det allerede fremgår af lovforslagets bemærkninger, at derskal anvendes lægemidler, hvis gavnlige effekt på patienten er kendt og dokumenteret ijournalen. Lovforslagets bemærkninger herom vil også komme til at fremgå af de reg-ler, der, jf. forslaget til § 13 e, vil blive fastsat i en bekendtgørelse.Jeg kan på den baggrund ikke anbefale ændringsforslaget, idet jeg anser det for over-flødigt.Jeg skal endvidere bemærke, at forarbejder til love er retligt relevante. Ved fortolkningaf loven tages der således hensyn til lovens forarbejder, der er et vigtigt retskildemateri-ale. Derudover vil en del af bemærkningerne komme til at fremgå af den bekendtgørel-se, der vil blive udstedt i henhold til lovforslagets bemyndigelsesbestemmelse.Endelig skal jeg gentage, at lovforslag L 128 er en del af regeringens aftale med sats-puljepartierne om satspuljen på sundhedsområdet for 2010-2013, samt at satspuljeparti-erne, inden lovforslaget blev fremsat, godkendte lovforslagets udformning i sin helhed,herunder tilkendegav, at det afspejler satspuljeaftalen.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder/ Susanne Beck Petersen