Skatteudvalget 2009-10
L 149
Offentligt
829710_0001.png
829710_0002.png
J.nr. 2009-711-0026Dato: 15.04.2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 149 - Forslag til Lov omændring af skatteforvaltningsloven, lov om regi-strering af køretøjer og registreringsafgiftsloven. (Digital kommunikation, kø-retøjsregistrering, forenklet tilbagebetaling af skatter og afgifter, regler formedlemmer af Skatterådet og Landsskatteretten samt fradrag for særlige inte-grerede barnesæder i taxier)..Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 14 af 9. april 2010.
Troels Lund Poulsen/ K.-H. Ludolph
Spm.:Vil ministeren redegøre nærmere for, hvordan det er sikret, at de foreslåede reglerom tilbagebetaling af skatter og afgifter ikke kan bruges til skattetænkning, f.eks. ved over-væltning på andre omsætningsled?Svar:Hvis staten har opkrævet ulovlige skatter og afgifter hos en virksomhed, har virk-somheden krav på tilbagebetaling af det for meget betalte beløb.
Hvis det f.eks. drejer sig om afgifter og virksomheden har reduceret sit tab ved at hæveprisen på en vare, vil virksomheden blive overkompenseret, hvis der sker fuld tilbagebeta-ling af de ulovligt opkrævede afgifter. Derfor er SKAT berettiget til at reducere tilbagebeta-lingskravet, så det svarer til virksomhedens tab.I dag skal der i hver enkelt sag foretages en konkret vurdering af i hvilket omfang, de ulov-ligt opkrævede afgifter, som virksomheden har betalt, overstiger virksomhedens tab. Dettekan være mindre end afgiften, hvis denne er helt eller delvist overvæltet i højere priser.Med de foreslåede regler vil dette fortsat være tilfældet ved tilbagebetalingskrav, der over-stiger 500.000 kr.For tilbagebetalingskrav på mellem 25.000 kr. og 500.000 kr. går reglerne ud på, at der kanske en forenkling af proceduren for beregning af i hvilket omfang, tabet er reduceret vedovervæltning på andre omsætningsled. At der ikke kan ske ugrundet berigelse herved sikresved, at de skematiske tabsprocenter, som tilbagebetalingskravet skal reduceres til, fastsæt-tes ud fra forholdene i den pågældende branche og baseret på oplysninger indhentet frabrancheorganisationerne, Konkurrencestyrelsen m.v.For tilbagebetalingskrav under 25.000 kr. vil der kunne ske fuld tilbagebetaling, hvilket in-debærer, at der vil kunne forekomme overkompensation. Udgifterne til analyse og vurde-ring af i hvilket omfang, der er sket overvæltning af de ulovligt opkrævede afgifter medhenblik på reduktion af tilbagebetalingskravet, vil imidlertid være så betydelige, at de ty-pisk vil overstige, det beløb, som tilbagebetalingskravet vil kunne reduceres med.Det bemærkes, at overvæltning af afgifter på efterfølgende omsætningsled næppe med rettekan betragtes som skattetænkning. Overvæltningen vil typisk være udslag af hård konkur-rence på det pågældende marked.
Side 2