Socialudvalget 2009-10
L 167
Offentligt
854395_0001.png
854395_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 27. maj 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
ECO/ J.nr. 2010-1084
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. maj 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 2 (SOUL 167).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Spørgsmål nr. 2:”I forlængelse heraf bedes ministeren redegøre for indholdet, herunder for-skelle i begreberne informeret samtykke, samtykke og indvilliger.”
Svar:Det vurderes ikke at være muligt entydigt at afgrænse betydningen af derespektive begreber uafhængigt af den konkrete kontekst, de indgår i, idetde skal ses i sammenhæng hermed. Nedenfor følger derfor en redegørelsefor anvendelsen af begreberne i L 167.Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at anvendelse af elektroniskovervågning over for unge på 15 år og derover vil forudsætte, at den pågæl-dende unge indvilliger i ordningen. Herved forstås, at det ikke vil være muligtat anvende fodlænker på den unge mod dennes vilje.Det fremgår endvidere af bemærkningerne til lovforslaget, at det ikke vilvære muligt for kommunalbestyrelsen at skaffe sig adgang til hjemmet for atopstille det nødvendige udstyr til elektronisk overvågning, uden at forældre-ne indvilliger heri. Herved forstås, at lovforslaget ikke giver hjemmel til, atkommunen kan få adgang til hjemmet, hvis forældrene aktivt modsætter sigdette.Det fremgår endelig af bemærkningerne til lovforslaget, at anvendelse afelektronisk overvågning tillige forudsætter samtykke fra forældrene, denunge over 15 år og den, der har rådighed over den unges bopæl, i tilfælde,
2
hvor dette er en anden end forældrene. Herved forstås, at der skal givestilsagn til anvendelsen.Generelt gælder det, at barnets eller den unges synspunkter skal tillæggespassende vægt i overensstemmelse med den pågældendes alder og mo-denhed ved afgørelse om elektronisk overvågning. Det vil under ingen om-stændigheder være muligt fysisk at tvinge barnet eller den unge til at få på-sat en elektronisk fodlænke.Begrebetinformeret samtykkeanvendes ikke i lovforslaget.
Benedikte Kiær/ Ellinor Colmorten