Socialudvalget 2009-10
L 168
Offentligt
833008_0001.png
833008_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 23. april 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LKR/ J.nr. 2010-1574
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 16. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 1 (ad L168).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).
Spørgsmål nr. 1:”Socialministeren bedes vurdere, hvad konsekvenserne (økonomisk, admi-nistrativt osv.) vil være ved at ændre reglerne vedrørende støtte til at købebil således, at der ikke vil kunne fratages borgeren støtte inden for bevil-lingsperioden (men kun i forbindelse med ny ansøgning på uændrede vilkår)– fordelt på problemstillingen i forhold til hhv. bevillinger til børn under 18 årog voksne over 18 år?”
Svar:Der lægges til grund for besvarelsen, at spørgeren efterspørger konsekven-serne ved, at borgere, der har fået bevilget støtte til køb af bil, kan beholdebilen bevillingsperioden ud, også hvis vilkårene for støtten har ændret sig,mod at borgeren fortsat betaler de fastsatte afdrag på lånet i perioden. Detforudsættes dermed, at kommunen afskriver den afdragsfrie del af lånet isamme periode.Det lægges endvidere til grund for besvarelsen, at kommunen efter bevil-lingsperiodens udløb efter seks år kan frakende støtten, herunder afgiftsfri-tagelse, hvorefter bilen kan sælges, og kommunen få sin andel af provenuet,samt at en evt. førtidig udskiftning er at sidestille med en ny ansøgning,hvormed den gamle bil vil kunne frakendes.Forslaget vil betyde, at borgere, der ikke længere er berettiget til støtte tilkøb af bil, fortsat vil kunne modtage støtten, alene fordi vedkommende tidli-gere har opfyldt betingelserne for støtten. Dermed vil forslaget være en
2
overkompensation i forhold til lovgivningen, hvor borgere vil kunne modtagestøtte i op til seks år uden at være berettigede til støtten.Administrativt vil forslaget betyde, at kommunen skal administrere et lån i optil seks år efter, at borgeren vurderes at være berettiget til lånet. I den perio-den vil der være behov for administration i forhold til afskrivning af den af-dragsfrie del af lånet og opkrævning af den afdragspligtige del af lånet.Kommunen vil dog spare administrationen på frakendelse af sager, herundereftergivelse af gæld.Økonomisk vil både borger og kommunerne have samme udgift til henholds-vis den afdragspligtige og den afdragsfrie del af lånet, som i andre sager,hvor bilen ikke bliver frakendt. I de sager, hvor bilen i dag bliver frakendt, vilkommunen ifølge spørgerens præmis miste den del af provenuet ved salg afbilen inden låneperiodens udløb, som tilfalder kommunen.Hertil kommer eventuelle udgifter til vedligeholdelse og reparation af særligindretning i perioden.
Benedikte Kiær/Karin Ingemann