Socialudvalget 2009-10
L 169
Offentligt
833204_0001.png
833204_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato: 23. april 2010
E-mail [email protected]
EJB/ J.nr. 2010-795
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 19. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 53 (L169).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Marie Geisler Andersen(RV).
Spørgsmål nr. 53:”Vil ministeren oplyse om det er korrekt, at lovforslaget også kommer til atomfatte mennesker, der ikke har været bosiddende i deres oprindeligehjemkommune gennem mere end 50 år, jf. artikel i Mandag Morgen om dettelovforslag den 12. april 2010?”
Svar:
For eksisterende sager, hvor en person inden lovens ikrafttræden har fåetophold i en af de omfattede boformer efter medvirken fra en tidligere op-holdskommune eller anden offentlig myndighed følger det af lovforslagets §3, stk. 3, at den tidligere opholdskommune som udgangspunkt bliver handle-kommune efter serviceloven fra 1. januar 2011.Den oprindelige opholdskommune kan imidlertid efter den foreslåede § 3,stk. 4, træffe afgørelse om ikke at overtage handlepligten. Afgørelse heromskal træffes ud fra en afvejning af dels de budgetstyringsmæssige behov,der er grundlag for lovforslaget, dels administrative hensyn og hensyn tilborgeren, der i konkrete sager kan tale imod en ændring af handlekommu-neforpligtelsen, herunder f.eks. hvis borgeren i en længere årrække har boeti en kommune, der ligger fjernt fra den kommune, der har betalt refusionen.Træffes en sådan afgørelse, forbliver den aktuelle opholdskommune handle-kommune efter serviceloven i forhold til borgeren, og den oprindelige op-holdskommuner betaler fortsat mellemkommunal refusion som efter de gæl-dende regler.
2
Det skal tilføjes, at forslaget ikke ændrer borgernes rettigheder efter service-loven, ligesom borgerne fortsat vil have klageadgang til de sociale nævnover afgørelser efter serviceloven. Den oprindelige opholdskommune, derviderefører eller overtager handlepligten over for en borger i relation til hjælpefter serviceloven, skal administrere hjælpen efter de regler, der også gæl-der i dag, blot med kommunens eget serviceniveau. Kommunen skal såle-des yde hjælp i samme omfang til de borgere, den overtager handlepligtenfor, som til de borgere, der bor i kommunen.Reglerne om revisitation ændres heller ikke. Den kommune, der bliver hand-lekommune efter forslaget, vil således ikke kunne beslutte flytning for borge-re, der i dag har ophold i et botilbud i en anden kommune, i videre omfangend kommunen efter de gældende regler kan for personer, der er visiteret tilet botilbud inden for kommunens grænser.
Benedikte Kiær/ Eva Pedersen