Erhvervsudvalget 2009-10
L 175 Bilag 3
Offentligt
830310_0001.png
830310_0002.png
830310_0003.png
Folketingets ErhvervsudvalgFolketingetChristiansborg1240 København K
Lovforslag L 175 - Forslag om ændring af lov om finan-siel virksomhed, lov om realkreditlån og realkreditobli-gationer, lov om Danmarks Nationalbank og forskelligeandre loveFinansrådet retter henvendelse til Erhvervsudvalget vedrørende ovennævn-te lovforslag og skal samtidig hermed anmode om foretræde for Erhvervs-udvalget.Finansrådets bemærkninger nedenfor vedrører lovforslagets § 1, nr. 22,som er en ændring af reglerne om videregivelse af oplysninger om kunde-forhold mellem finansielle virksomheder. Det fremgår af lovforslaget, at reg-len som indsættes i lov om finansiel virksomhed § 118, stk. 4 har følgendeindhold:"Oplysninger om en kapital- eller ratepension, der er oprettet i et pengein-stitut som en del af en arbejdsmarkedspensionsordning, kan, til brug forrådgivning om ordningen, videregives fra pengeinstituttet til et forsikrings-administrationsfællesskab, der er koncernforbundet med pengeinstituttet."Finansrådet indstiller til Erhvervsudvalget, at lovforslagets § 1, nr. 22 ænd-res, således at bestemmelsen får et indhold, der giver kunderne lige adgangtil at modtage en helhedsrådgivning om deres pensionsordninger, og at definansielle koncerner og samarbejder gives adgang til på lige vilkår at kunneyde kunderne en helhedsrådgivning.Såfremt lovforslagets § 1, nr. 22 ikke ændres i overensstemmelse hermed,skal Finansrådet anmode om, at § 1, nr. 22 udgår af lovforslaget. I stedetmå reglerne om videregivelse vurderes samlet i den arbejdsgruppe, somministeriet i sit høringsnotat af 14. april 2010 foreslår nedsat (se Erhvervs-udvalgets L 175, bilag 1, afsnit 3.13). Dermed kan der gennemføres ensamlet ændring af videregivelsesreglerne, frem for at virksomhederne ogkunderne i en periode stilles ulige. I arbejdsgruppen vil det være muligt atvurdere reglerne indbyrdes.Begrundelsen for Finansrådets holdning er følgende:Det er Finansrådets vurdering, at § 118, stk. 4 i den aktuelle udformningikke opfylder de politiske tilkendegivelser, som fremgår af Erhvervsudval-gets betænkning af 12. maj 2009 i forbindelse med behandlingen af L 120.
19. april 2010
Finanssektorens HusAmaliegade 71256 København K
Telefon 3370 1000Fax3393 0260
[email protected]www.finansraadet.dk
Journalnr. 412/10Dok. nr. 252337-v1
Her tilkendegav et politisk flertal bestående af V, S, DF, SF, KF og RV, atder ønskes en hurtig afklaring og lovgivning om muligheden for videregivel-se af oplysninger til brug for rådgivning om pensionsforhold. Dette medhenblik på at styrke muligheden for helhedsrådgivning af kunderne vedrø-rende pensions- og forsikringsforhold. For god ordens skyld er betænknin-gen vedlagt sombilag 1.Finansrådet er meget enig i de betragtninger, som Erhvervsudvalget anføreri betænkningen om at styrke helhedsrådgivningen.Lovforslaget vil imidlertid, som det foreligger, efter Finansrådets vurderingikke styrke muligheden for helhedsrådgivning generelt. Derimod vil detmedføre stor forskel på den rådgivning, som kunderne kan modtage om de-res pensioner, afhængigt af om kundekontakten varetages i en bank eller enforsikringskoncern. Det vil for de fleste kunder være umuligt at gennem-skue, hvorfor lige deres ordning ikke berettiger til en helhedsrådgivning.Finansrådet finder, at der bør gives lige adgang til helhedsrådgivning, hvorder måtte være et rådgivningsbehov.Lovforslaget indebærer desuden, at der må anlægges en forskellig vurderingaf rådgivningen i henhold til god skik-bekendtgørelsen, da forskellige virk-somheder ifølge lovforslaget ikke vil have adgang til de samme typer af in-formationer til brug herfor.Således som forslaget er udformet, vil det alene lette videregivelsesreglernefor en bestemt koncern, der har et forsikringsadministrationsselskab – hvor-imod andre finansielle koncerner og samarbejder med tilsvarende pensions-ordninger ikke får samme mulighed for at give kunderne helhedsrådgivning,således som Erhvervsudvalget udtrykte ønske om i betænkningen af 12.maj 2009.Det er god lovgivningstradition, at lovreglerne bør fastsætte generelle reg-ler, således at det lige behandles lige.Det foreliggende lovforslag tager endvidere kun hånd om en lille del af demange kunder, som har brug for en helhedsorienteret rådgivning om derespensionsforhold. Det skyldes, at det foreliggende lovudkast kun omfatterarbejdsmarkedspensioner, som er tegnet i en bestemt type koncerner. Kunkunder i disse enkelte koncerner vil modtage en helhedsorienteret rådgiv-ning, uden at der er givet samtykke til videregivelse af oplysninger.Yderligere vil ansatte i mindre virksomheder eller kunder, der selv opretteren pensionsordning, f.eks. fordi de som selvstændige ikke kan blive omfat-tet af en arbejdsmarkedspensionsordning, ikke på grundlag af det forelig-gende lovforslag kunne modtage den helhedsorienterede rådgivning, hvilketellers netop er et af hensynene bag lovudkastet.Dertil kommer, at den foreslåede regulering vil skabe ulige konkurrencevil-kår blandt de virksomheder, der udbyder pensionsordninger. Lovforslaget
Side 2
Journalnr. 412/10Dok. nr. 252337-v1
bør udformes således, at der kan ske videregivelse både fra bank til forsik-ring og fra forsikring til bank for at skabe en ensartet konkurrencesituationfor de virksomheder, som udbyder pensionsordninger. Det rejser yderligereen række særlige spørgsmål i forhold til regeringens målsætning om at ska-be en større valgfrihed for arbejdstageren i forbindelse med valg af pensi-onsordninger.Det er Finansrådets klare holdning, at lovforslaget ikke bør vedtages i sinforeliggende form, men at der bør tages højde for ovennævnte forhold i lov-forslaget, således at samtlige kunder tilbydes en helhedsorienteret rådgiv-ning i overensstemmelse med god skik-reglerne, uanset om de er omfattetaf en arbejdsmarkedspension eller en anden type af pension, og uanset ihvilken finansiel koncern eller samarbejde kundeforholdet varetages.Såfremt dette ikke kan imødekommes, bør lovforslaget ikke vedtages. Der-imod bør det sendes til behandling i arbejdsgruppen, således at arbejds-gruppen kan gennemgå reglerne samlet, og dermed bidrage til sikring aflige vilkår for rådgivning for alle kunder og ensarte konkurrencevilkårene forvirksomhederne.
Side 3
Journalnr. 412/10Dok. nr. 252337-v1
Med venlig hilsenKlaus Willerslev-OlsenDirekte 3370 1002[email protected]