Erhvervsudvalget 2009-10
L 175
Offentligt
843485_0001.png
843485_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
11. maj 2010

Besvarelse af spørgsmål 6 ad L 175 stillet af Erhvervsudvalget den 4.

maj 2010 efter ønske fra Jens Chr. Lund (S).

Spørgsmål 6:

Spørgeren vil gerne anerkende de notater, ministeren har tilsendt udval-get. Ministeren har det indtryk, at ”fit og proper” bedømmelserne i UK ogi Danmark fremover vil ske efter samme overordnede principper. Spørge-ren har imidlertid konstateret, at de britiske regler omfatter en brederepersonkreds end de danske. Ministeren bedes begrunde, hvorfor lovfors-laget ikke åbner mulighed for en ”fit og proper” bedømmelse af sammepersonkreds som i UK. Vil en sådan udvidelse eksempelvis garantere, atkunderne kan være sikre på, at deres finansielle rådgivere har en ”fit ogproper” bedømmelse, der er i orden?

Svar:

Jeg mener, det er vigtigt, at Finanstilsynets indsats på dette område kon-centreres om egnethed og hæderlighed af den finansielle virksomheds be-styrelse og direktion. Det er så bestyrelse og direktion i den finansiellevirksomhed, der har ansvaret for ledelsen af virksomheden, herunder an-svaret for medarbejdernes ageren og egnethed.Som det fremgår af mit notat om regulering af egnethed og hæderlighed(fit & proper) i UK af 27. april 2010, så er der i Storbritannien en langtradition for at stille krav om egnethed og hæderlighed. Kravene stammertilbage fra den tid, hvor området ikke var lovreguleret, men hvor det varen forudsætning for at drive finansiel virksomhed, at udøverne var med-lem af en brancheforening. Og det var disse foreninger, der stillede kravom egnethed og hæderlighed for at opnå medlemskab.Jeg kan endvidere nævne, at en arbejdsgruppe med deltagelse af bl.a. definansielle organisationer, ATP, LD, Beskæftigelsesministeriet samt Ju-stitsministeriet i 2007 vurderede spørgsmålet om at udvide kredsen afpersoner, som egnetheds- og hæderlighedstestes, svarende til eksempelvisden britiske regulering. Arbejdsgruppen anbefalede ikke at udvide per-sonkredsen, bl.a. fordi ansvaret for medarbejdernes ageren og egnethedpåhviler bestyrelse og direktion og ikke kan overvæltes på Finanstilsynet.Vedrørende spørgsmålet om at sikre kunderne en god og kvalificeret råd-givning kan jeg nævne, at jeg til sommer lancerer en certificeringsordningfor rådgivere. Denne ordning vil have til formål at klæde rådgivere i pen-geinstitutter, der yder investeringsrådgivning om komplicerede finansielleprodukter, bedst muligt på. Dette vil være en bedre og mere målrettet
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
måde at sikre god og kvalificeret rådgivning.Finanstilsynet er i øjeblikket ved at udarbejde certificeringsmodellen, ogtilsynet vil samtidig i efteråret undersøge behovet for at udstrække ord-ningen til uafhængige investeringsrådgivere.Det er min opfattelse, at forbrugerne med certificeringsordningen kan væ-re sikre på, at de finansielle rådgivere er klædt ordentligt på til at yde råd-givning om komplekse finansielle produkter.