Retsudvalget 2009-10
L 179
Offentligt
840374_0001.png
840374_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
6. maj 2010Færdsels- og våben-kontoret2010-156-0246HAA40722
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 12 vedrørende forslag til lovom ændring af færdselsloven og straffeloven (Skærpet indsats mod van-vidskørsel, indførelse af alkolåsordning og udvidet mulighed for udenret-lig vedtagelse af førerretsfrakendelse m.v.) (L 179), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. maj 2010. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Kim Christiansen (DF).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 12 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af færdselsloven og straffeloven (Skærpet indsats

mod vanvidskørsel, indførelse af alkolåsordning og udvidet mulighed

for udenretlig vedtagelse af førerretsfrakendelse m.v.) (L 179):

”Kan ministeren bekræfte, at det med lovforslaget er hensig-ten, at den foreslåede alkolåsordning vil skulle omfatte alle,som frakendes førerretten ubetinget som følge af spirituskør-sel, og vil ministeren i bekræftende fald fremsætte et æn-dringsforslag, der tydeliggør dette?”

Svar:

Jeg kan bekræfte, at alle, som har fået frakendt førerretten ubetinget somfølge af spirituskørsel, efter lovforslaget omfattes af reglerne om alkolå-se.Om den pågældende omfattes af reglerne om den obligatoriske alkolås-ordning, jf. den foreslåede bestemmelse i færdselslovens § 60 a, stk. 3,eller den frivillige alkolåsordning, jf. den foreslåede bestemmelse i færd-selslovens § 132 a, stk. 1, afhænger dels af promillens størrelse, dels afom der er tale om gentagelsestilfælde. Er førerretten frakendt ubetingetsom følge af spirituskørsel med en promille over 2,00, vil føreren således– både i førstegangstilfælde og i gentagelsestilfælde – være omfattet afreglerne om den obligatoriske alkolåsordning. Reglerne om den obligato-riske alkolåsordning vil endvidere finde anvendelse, hvor førerretten erfrakendt ubetinget som følge af spirituskørsel i gentagelsestilfælde, bort-set fra andengangstilfælde med en promille på højst 1,20 efter et første-gangstilfælde med en promille på højst 2,00. Ved ubetinget førerretsfra-kendelser som følge af sådanne andengangstilfælde vil føreren i stedetvære omfattet af reglerne om den frivillige alkolåsordning. En fører vilendvidere være omfattet af reglerne om den frivillige alkolåsordning vedubetinget førerretsfrakendelser som følge af førstegangstilfælde af spiri-tuskørsel med en promille over 1,20.Jeg vil fremsætte et ændringsforslag, der tydeliggør, at alle, som har fåetfrakendt førerretten ubetinget som følge af spirituskørsel, omfattes af reg-lerne om alkolåse.
2