Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 182
Offentligt
852993_0001.png
852993_0002.png
852993_0003.png
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. maj 2010Dyrevelfærdskontoret2010-156-0267CWS41182
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 10 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om hold af slagtekyllinger (Ændring af regler om be-lægningsgrad, tilsyn på slagteriet m.v.), som Folketingets Udvalg for Fø-devarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 19. maj2010 (L 182).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 10 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om

hold af slagtekyllinger (Ændring af regler om belægningsgrad, tilsyn

på slagteriet m.v.) (L 182) fra Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri:

”Vil ministeren redegøre for indholdet af den forbedrede kon-trol på slagterierne?”

Svar:

Det følger af § 9, stk. 1, i lov om hold af slagtekyllinger, som affattet vedlovforslagets § 1, nr. 5, at slagtekyllingeproducenten ved indlevering afslagtekyllinger til et fjerkræslagteri skal sikre, at kyllingerne er ledsagetaf oplysninger om afstamning eller race, den daglige dødelighed og densamlede dødelighed. Disse oplysninger samt antallet af slagtekyllinger,der er døde ved ankomsten, skal under tilsyn af embedsdyrlægen regi-streres med angivelse af bedriften og huset. Oplysningernes pålidelighedskal kontrolleres under hensyn til antallet af slagtekyllinger, der slagtes,og antallet af slagtekyllinger, der er døde ved ankomsten til slagteriet.Det foreslåede § 9, stk. 1, er ny i forhold til den gældende lov.Bestemmelsen i § 9, stk. 2, i lov om hold af slagtekyllinger, som affattetved lovforslagets § 1, nr. 5, viderefører den gældende bestemmelse islagtekyllingelovens § 9, stk. 1, om, at embedsdyrlægen skal kontrolleretilstanden af trædepuderne og fjerdragten hos de indleverede slagtekyl-linger. Embedsdyrlægen har – ligesom det er tilfældet efter den gældendebestemmelse – mulighed for at lade andre ansatte foretage overvågningenaf slagtekyllingernes trædepuder og fjerdragt, men det skal ske på em-bedsdyrlægens ansvar. Herudover foreslås det som noget nyt, at embeds-dyrlægen på slagteriet i forbindelse med den kontrol, der udføres efterslagtning i medfør af reglerne om den offentlige kontrol af animalskeprodukter til konsum, skal evaluere resultaterne af inspektionen medhenblik på at identificere eventuelle andre tegn på velfærdsproblemer.Det vil bl.a. kunne være abnorme niveauer for kontaktdermatitis eller pa-rasitiske og systemiske sygdomme.Bestemmelsen i § 9, stk. 3, i lov om hold af slagtekyllinger, som affattetved lovforslagets § 1, nr. 5, viderefører, § 9, stk. 2, i den gældende slag-tekyllingelov om embedsdyrlægens indberetningspligt til fødevareregio-nen på baggrund af tilsynet med de indleverede slagtekyllinger. Herud-over foreslås det som noget nyt, at embedsdyrlægens indberetningspligt2
til fødevareregionen ligeledes skal omfatte de tilfælde, hvor der er grundtil at antage, at den pågældende producent anvender en højere maksimalbelægningsgrad end 33 kg levende vægt pr. m2friareal uden at opfyldebetingelserne i §§ 7 a-7 c, som affattet ved lovforslagets § 1, nr. 4.Der henvises i øvrigt til punkt 3.2 i lovforslagets almindelige bemærk-ninger.
3