Retsudvalget 2009-10
L 184
Offentligt
842341_0001.png
842341_0002.png
842341_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. maj 2010Strafferetskontoret2010-733-0057RAJ41417
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 8 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Udvidelse af ordningenvedrørende fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågningog kontrol) (L 184), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsmi-nisteren den 13. april 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra KarenHækkerup (S).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 8 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Udvidelse af

ordningen vedrørende fuldbyrdelse af straf på bopælen under inten-

siv overvågning og kontrol) (L 184):

”Hvad vil ministeren tage af initiativer, som kan nedbringedet spildarbejde, der er, fordi der går for lang tid mellem eg-nethedsvurderingerne til den reelle afsoning finder sted, og atder som følge deraf ofte er ændringer i afsoners livssituation,der administrativt skal bruges tid på at tilrette fordi der går sålang tid?”

Svar:

Det fremgår af § 10, stk. 1, i bekendtgørelse om strafudståelse på bopæ-len, at inden strafudståelsen på bopælen iværksættes, udarbejder tilsyns-myndigheden i samarbejde med den dømte et forslag til indholdet af etaktivitetsskema. Af forslaget til aktivitetsskemaet skal det blandt andetfremgå, inden for hvilke tidsrum den dømte skal 1) befinde sig på bopæ-len, 2) befinde sig på arbejds- eller uddannelsessted eller lignende, 3)deltage i programvirksomhed, 4) deltage i eventuel behandling, 5) mødetil kontrolbesøg hos tilsynsmyndigheden mv.Forslag til aktivitetsskema forudsættes udarbejdet i forbindelse med, attilsynsmyndigheden undersøger, om den domfældte kan findes egnet tilat udstå straffen på bopælen, jf. punkt 20 i vejledning om strafudståelsepå bopælen.Jo længere tid der går, fra der udarbejdes forslag til aktivitetsskema tiliværksættelse af afsoning på bopælen, jo større er sandsynligheden for, atder er sket ændringer i den domfældtes liv. Den domfældte kan eksem-pelvis have fået nyt arbejde, være flyttet til en ny bolig eller være flyttetsammen med en (ny) samlever. Dette er forhold, der har betydning, nårafsoningen skal iværksættes, idet tilsynsmyndigheden således skal havekontakt til den nye arbejdsplads, godkende den nye bolig, indhente sam-tykke fra den nye samlever mv.Kriminalforsorgen har på den baggrund iværksat flere tiltag med henblikpå at effektivisere arbejdsgangene i de afdelinger, der varetager opgavervedrørende strafudståelse på bopælen under intensiv overvågning ogkontrol (IO-afdelinger). Der er gennemført en lean-proces i to IO-afdelinger. Resultaterne herfra vil blive udbredt til resten af landet. Her-2
udover har Direktoratet for Kriminalforsorgen etableret en arbejdsgruppebestående af medarbejdere fra IO-afdelingerne. Arbejdsgruppen har tilopgave at udvikle mulighederne for vidensdeling mellem afdelingernefor så vidt angår lokale arbejdsprocesser samt drøfte mulighederne for atoptimere arbejdsgangene inden for de eksisterende personalemæssigerammer for fodlænkeordningen.
3