Retsudvalget 2009-10
L 185 Bilag 12
Offentligt
838326_0001.png
838326_0002.png
FL DForeningen af LystbådehavneI Danmark26/4 2010
Justitsminister Lars Barfoed[email protected]c.c. Ordførerne
Vedr. L 185 Forslag til lov om ændring af lov om tv-overvågningForeningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID) og Dansk Sejlunion er blevetopmærksomme på forslag til lov om ændring af lov om tv-overvågning. Formåletmed lovforslaget er at give boligorganisationer mv. og idrætsanlæg mulighed for efternærmere fastsatte betingelser at foretage tv-overvågning af visse områder, derbenyttes til almindelig færdsel.Foreningen af Lystbådehavne I Danmark og Dansk Sejlunion har i den forbindelse etmeget stort ønske om at ændringen udvides til også at omfatte lystbådehavne, derbenyttes til almindelig færdsel, da hærværk og især tyverier er et stigende problem forbåde havne- og bådejere.Vi opfordrer derfor Ministeren til at give havne mulighed for at få tilladelse til atvideoovervåge bådebroer, bygninger samt bådopbevaringsarealer på land ogparkeringspladser.Udover at være idrætsanlæg for vandsport huser lystbådehavne store værdier i formaf lystbåde, parkerede biler, bygninger m.m.Lystbådehavne er i kraft af den oftest afsidesliggende placering plaget af omfattendetyveri og hærværk. Det drejer sig om alt fra tyveri af motor- og speedbåde,påhængsmotorer og inventar til hærværk på bygninger, toiletter, redningsmaterielm.m.Ifølge tal fra Kriminalpolitiet i Københavns afdeling for efterforskning af stjålnebåde, blev der i 2002 stjålet omkring 3.000 påhængsmotorer og 877 både. I 2003 blevder stjålet omkring 3.500 påhængsmotorer og ca. 900 både i Danmark.Desuden øves der hærværk på havnenes bygninger og forgår tyveri fra bådene, hvorder primært stjæles elektronisk udstyr.Det er til dato ikke lykkedes os at fremskaffe nyere tal, men vi vurderer at omfangetde senere år er vokset.
Eksempler viser f.eks., at problemets omfang er væsentlig større end de flesteumiddelbart forestiller sig. Alene i Rungsted Havn blev der sidste år begået mellem70 og 80 tilfælde af indbrud, tyveri og hærværk i bådene og i erhvervsforretninger.Ligeledes har havnens parkeringspladser været et yndet sted for biltyve og indbrud ibiler.Foreningen af Lystbådehavne I Danmark og Dansk Sejlunion er overbeviste om, atvideoovervågning vil kunne nedbringe kriminaliteten og sikre en fortsat fri adgang tilde danske havne til glæde for alle. Uden videoovervågning frygter Foreningen afLystbådehavne I Danmark, at havnene om få år, vil blive tvunget til at indhegnelandarealer og broer for at modstå det voksende problem. Indhegning af marinaermed adgangskontrol m.m. er især kendt fra i italienske og franske havne og erbestemt ikke ønskelig.Vi håber, vores synspunkter og de nævnte problemstillinger vil indgå i de videreforhandlinger vedr. lovforslaget og står meget gerne til rådighed med yderligereoplysninger m.m.
På forhånd tak.
Med venlig hilsen

Foreningen af Lystbådehavne I Danmark

Jesper HøjenvangSekretariatschefTlf. 4345 4360E-mail:[email protected]www.flidhavne.dk

/

Dansk Sejlunion

Steen Wintlev-JensenSouschef4326 2180E-mail:[email protected]www.sejlsport.dk

Om foreningerne

Foreningen af Lystbåde I Danmark er lystbådehavnenes brancheorganisation ogtæller 161 af Danmarks største lystbådehavne. Foreningen repræsenterer 300.000gæsteovernatninger og 36.000 ud af landets ca. 57.000 både.Dansk Sejlunion er interesseorganisation for sine godt 275 medlemsklubber ogrepræsentere derigennem 60.000 sejlere og bådejere i Danmark.
2