Kulturudvalget 2009-10
L 193 Bilag 4
Offentligt
837198_0001.png
837198_0002.png
Kulturelle Samråd i Danmark,Farvergade 27D, 3.,1463 København K,tlf. 33 93 13 26www.kulturellesamraad.dk[email protected]
København den 3. maj 2010
Til Folketingets KulturudvalgI forbindelse med udvalgets behandling af L 193 (Forslagtil lov om udlodning af overskud fra lotte-ri samt heste- og hundevæddemål)vil de nedenfor nævnte kulturelle organisationer først ogfremmest beklage, at vi ikke figurerer på høringslisten og dermed ikke har kunnet reagere på lov-forslaget i forbindelse med høringsrunden.Dernæst vil vi komme med følgende kommentarer til den fremlagte lov:I lovforslaget kan man læse om fordelingen af midler i de forskellige ministerier og her læse at:Undervisningsministeriet af deres midler støtter ngo-områderneungdomsformål og folke-oplysning (oplysningsforbund).Miljøministeriet støtter ngo-områdetfriluftsliv.Indenrigs- og Socialministeriet støtter ngo-områdernehandicaporganisationer og-foreninger, ældreorganisationer og frivillige sociale organisationer.Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse støtter ngo-områdernesygdomsbekæmpende or-ganisationer.
Disse ngo-områder er altså skrevet direkte ind i loven, og de pågældende ministerier har erkendtderes forpligtelse overfor civilsamfundets organisationer.Ser man derimod på Kulturministeriet, læser man, at dette ministerium støtter ngo-områderneidrætogde almennyttige organisationer,hvorimod ngo-kulturområdet ikke er nævnt i loven.Man skal derfor et stykke ned i Kulturministeriets Tipsaktstykke, nærmere bestemt § 3 stk. 7, forat finde afsatte midler til ngo’erne på det kulturelle område, nemlig under punktet ”Almenkultu-relle formål”.Midler på Tipsaktstykkets § 3 stk. 7 uddeles afKulturministerenmed godkendelse afFinansudval-get.På Tipsaktstykket for 2009 ser man, at de afsatte 272,7 mio. kr. går til:Idræt, 49,34 mio. kr.Professionel kultur (bl.a. kulturinstitutioner og kulturarv): 202,3 mio. kr.Kultur for børn: 6 mio. kr.Amatørkultur (herunder også det frivillige kulturelle område og kulturhusene) 5,2 mio. kr.Arkivformål, historiske skrifter m.v. 1,3 mio.
2
Idrætten får således også her en meget stor del af denne kage, hvorimod de 5 organisationer in-den for den kulturelle frivilligsektor og kulturhusene skal dele 6,5 mio. kr. Kulturelle Samråd iDanmark får fx i 2010 i alt 517.000 kr., hvilket ikke er meget at holde landsforening for, og midler-ne tages vel at mærke op til fornyet overvejelse hvert år. Vi er altså ikke, som de overfor nævnteorganisationer, skrevet ind i loven og må derfor hvert år ansøge om støtte.Vi kan og har aldrig kunnet forstå denne diskriminering af et enkelt ngo-område. Men den er nokhistorisk betinget, og som det så ofte går, er det svært at gøre op medplejer.Vi håber derfor, at udvalget vil være med til at bryde den onde cirkel, så ngo´erne på det kulturelleområde kan blive ligestillet med andre ngo-områder, dvs. blive nævnt direkte i loven og tilgodesetmed en procentdel, der gør det muligt at drive et anstændig landsforening, sådan som det sker påandre områder.
Venlig hilsenBente Schindel,sekretariatsleder i

Kulturelle Samråd i Danmark

på vegne afSammenslutningen af Danske FilmklubberDanske Musikforeninger

Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger

Sammenslutningen af Museumsforeninger I Danmark

Sammenslutningen af Lokalarkiver

Huse i Danmark (Kulturhusenes sammenslutning)

Kulturelle Samråd i Danmark