Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
L 206
Offentligt
852685_0001.png
852685_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. bls-101-01486Den 25. maj 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 11. maj 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 41 (L 206), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Miljø- og Planlægningsudvalget.

Spørgsmål nr. 41

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. marts 2010 fra FredeHvelplund, Ålborg Ø, jf. L 206 - bilag 18.

Svar

Regeringen finder det vigtigt, at Danmark fortsat kan fastholde sin førendeposition inden for udvikling af ny vindmølleteknologi og herigennem fremmemuligheden for en øget produktion af vedvarende energi i Danmark, herun-der mere energi fra vindmøller.For fortsat at kunne fastholde og tiltrække virksomheder inden for vindmøl-leindustrien er det helt centralt, at Danmark kan tilbyde et sted, hvor vind-mølleindustrien i samarbejde med forskningsinstitutioner vil få de bedstetest-faciliteter.Nødvendigheden herfor blev beskrevet i Megavind-rapporten ”Afprøvningog demonstration af vindmøller” fra juni 2008. Megavind er et partnerskab,som ledes af en styregruppe bestående af repræsentanter fra Aalborg Uni-versitet, DONG Energy A/S, DTU Mekanik, Energinet.dk, Grontmij Carl Bro,Risø DTU, Siemens Wind Power A/S, Vestas Wind Systems A/S og Energi-styrelsen.Rapporten kan læses på:http://www.windpower.org/da/f_u/megavind/rapporter.htmlDer hersker på den baggrund ikke tvivl i regeringen om behovet for såvel etnationalt testcenter som for yderligere testpladser.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Screeningen, som er baggrunden for regeringens klare anbefaling af enplacering ved Østerild, er foretaget med udgangspunkt i kriterier, der delsimødekommer flest mulig af Risø DTU´s og vindmølleindustriens »tekniske«ønsker til et nationalt testcenter, dels afspejler regeringens ønske om attage størst muligt hensyn til natur og mennesker, sidstnævnte således atantallet af ekspropriationer holdes nede på det lavest mulige. Kriterierne ersåledes ikke variable, man blot kan ændre på, men udtryk for dels en rækketekniske krav til det nationale testcenter, dels en række centrale politiskevalg, som regeringen står fast på; nemlig at det nationale testcenter ikke måplaceres i et EU-fuglebeskyttelsesområde, og at færrest mulige familiershus og hjem skal eksproprieresDet fundne areal er gennemgået af Risø DTU og vindmølleindustrien, her-under er placeringen af møllerne på en nord-syd-gående række kvalitetssik-ret af Risø DTU og vindmølleindustrien.Beslutningen om at etablere et nationalt testcenter ved Østerild, ske såle-des på grund af, at lokalitetens er den bedst egnede i landet, hvorfor derikke er gennemført regionaløkonomiske analyser.For god ordens skyld skal jeg pointere, at test af store vindmøller på vorebreddegrader skal ske på land af flere grunde: test kræver adgang, testkræver de rette vindforhold (vindforholdene på havet kan ikke bruges til atteste vindmøller), og test skal have sammenhæng til elnettet.
Karen Ellemann/ Sven Koefoed-Hansen
2