Skatteudvalget 2009-10
L 221 Bilag 18
Offentligt
860921_0001.png
860921_0002.png
J.nr. 2010-311-0047Dato: 7. juni 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 221 - Forslag til Lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven ogbørnefamilieydelsesloven (Ingen regulering af beløbsgrænser i 2011-2013,begrænsning af fradraget for faglige kontingenter og loft over børnefami-lieydelsen).Hermed sendes kommentar på henvendelse fra tvillingeforældre af 5. juni2010, (L221 - bilag 14).
Troels Lund Poulsen/ Søren Schou
Brevet til Skatteudvalget er fra en familie med fire børn. De to yngste børn er tvillinger.Familien mener, at de som tvillingefamilie ikke selv har valgt at få fire børn, og familienmener, at de med loftet over børnefamilieydelsen bliver straffet unødigt hårdt. Familien fo-reslår derfor, at der bliver taget særlige forholdsregler overfor tvillingefamilier. Familiengør tillige opmærksom på, at deres situation står i modsætning til eksempelvis sammen-bragte familier, som selv har valgt at bringe så mange børn sammen, og hvor disse familierkan få fuld børnefamilieydelse.

Kommentar:

Regeringen har som bekendt den 31. maj 2010 lavet en justering af aftalenom genopretning af dansk økonomi med Dansk Folkeparti.Vi har således valgt at ændre loftet for børnefamilieydelsen (fra 2011 benævnt børne- ogungeydelsen) og valgt en længere overgangsordning, som giver familierne bedre mulighedfor at få justeret deres økonomi til den nye situation.Med den nye aftale vil familier i 2011, 2012 og 2013 maksimalt gå 12.000 kr. ned i årligydelse stigende til 30.000 kr. i 2019. Samtidig hæves loftet fra 30.000 kr. til 35.000 kr. Forat opnå denne lempelse af aftalen går alle modtagere af børnefamilieydelsen 5 pct. ned iydelse. På den måde er der skabt en mere afbalanceret model, hvor alle børnefamilier bi-drager.Regeringen har ikke til hensigt at lave særlige forholdsregler for tvillingefamilier. Børne-familieydelsen er en generel og neutral ydelse, som ikke inddrager sociale eller andre hen-syn ved fastlæggelse ydelsesniveauet eller loftet for ydelsen. Hvis der skulle tages særligeforholdsregler for tvillingefamilier ved fastlæggelse af niveauet og loftet for børnefamilie-ydelsen, er det min bedste vurdering, at en lang række andre familier – i så fald med rette –vil udtrykke ønske om særbehandling af netop deres familiesituation. Jeg skal blot nævnefamilier med børn, som har særlige handicaps eller er ramt af sygdom i øvrigt.Jeg har svært ved at se, at en familie med fire børn, hvor de to sidstfødte er tvillinger erramt af andet end en glædelig begivenhed.Når det er sagt, vil jeg også gerne føje til, at det er min og regeringens klare holdning, atman som forældre må tage ansvar for at kunne forsørge de børn, man sætter i verden. Ogjeg vil gerne understrege, at det aldrig har været hensigten, at børnefamilieydelsen skaldanne grundlaget for en families økonomi. Det må nu engang være de indtægter, som enmor og far har ved at tage et arbejde.Hensigten med den længere overgangsordning er netop at give familien mulighed for at fåtilpasset sin økonomi, så den ikke er baseret på børnefamilieydelsen.
Side 2