Skatteudvalget 2009-10
L 221 Bilag 22
Offentligt
862490_0001.png
862490_0002.png
862490_0003.png
J.nr. 2010-311-0047Dato: 9. juni 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 221 - Forslag til Lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven ogbørnefamilieydelsesloven (Ingen regulering af beløbsgrænser i 2011-2013,begrænsning af fradraget for faglige kontingenter og loft over børnefami-lieydelsen).Hermed sendes kommentar til henvendelse fra Claus Kirstein Jensen, Hol-te af 7. juni 2010. (L221 – bilag 17).
Troels Lund Poulsen/ Søren Schou
Det åbne brev til Skatteudvalget under overskriften ”Tyveri fra børnefamilier” er fra ClausKirstein Jensen (CKJ), som er far i en familie med seks børn. CKJ mener, at de som storfamilie med loftet over børnefamilieydelsen bliver straffet unødigt hårdt. CKJ gør tilligeopmærksom på, at de har fået de seks børn i tillid til, at de eksisterende regler fortsat skullevære gældende, og at ændringer af denne karakter bør varsles i god tid, så borgerne får mu-lighed for at indrette sig herefter. Ændringer i efterlønnen fremhæves som et eksempel her-på.CKJ anfører tillige, at familien vil miste op til 40-50.000 kr. om året. Forslaget risikererifølge CKJ at ødelægge mange børnefamiliers økonomi med risiko for skilsmisser, tvangs-auktioner osv. CKJ mener, at dette står i diskriminerende modsætning til, at skilsmissefami-lier får dobbelt loft. Endelig gør CKJ opmærksom på, at besparelserne på børneområdet ståri skærende kontrast til politikernes egne særordninger med eksempelvis skattefrie diæteruden bilag mv.

Kommentar:

Regeringen har som bekendt den 31. maj 2010 lavet en justering af aftalenom genopretning af dansk økonomi med Dansk Folkeparti.Vi har således valgt at ændre loftet for børnefamilieydelsen (fra 2011 benævnt børne- ogungeydelsen) og valgt en længere overgangsordning, som giver familierne bedre mulighedfor at få justeret deres økonomi til den nye situation.Med den nye aftale vil familier i 2011, 2012 og 2013 maksimalt gå 12.000 kr. ned i årligydelse stigende til 30.000 kr. i 2019. Samtidig hæves loftet fra 30.000 kr. til 35.000 kr. Forat opnå denne lempelse af aftalen går alle modtagere af børnefamilieydelsen 5 pct. ned iydelse. På den måde er der skabt en mere afbalanceret model, hvor alle børnefamilier bi-drager.Når det er sagt er jeg klar over, at der er familier, som oplever, at de bliver uforholdsmæs-sigt hårdt straffet ved at være en familie med mange børn, fordi aftalen har økonomiskekonsekvenser for familierne.Men jeg er ikke enig i familiens grundlæggende præmis om, at når man én gang har modta-get en offentlig ydelse, så er det en velerhvervet rettighed, som der ikke kan foretages æn-dringer i her og nu.Danmark står overfor en betydelig økonomisk udfordring. Vi står med en regning af en be-tydelig størrelse, som skal betales. De arbejdsløse alene har betydet, at udgifterne til dag-penge og kontanthjælp er vokset med 16 mia. kr., og regeringens ekspansive krisepolitikhar umiddelbart kostet 60 mia. kr. Regeringen er nødt til tage hånd om disse økonomiskeudfordringer. Og derfor indeholder regeringens aftale med Dansk Folkeparti en lang rækkeelementer, som skal tage hånd om disse udfordringer.På én gang spares der på udgifterne, skatteindtægterne øges og økonomien reformeres. Detsker alt sammen på en realistisk, rimelig og socialt velafbalanceret måde. Og det er klart,når der laves en krisepakke af denne størrelse, ja, så vil det kunne mærkes økonomisk man-ge steder. Børnefamilierne må ligesom alle andre bidrage til den økonomiske genopretning,så vi dermed sikrer fremtidens velfærd.Når det er sagt, vil jeg også gerne føje til, at det er min og regeringens klare holdning, atman som forældre må tage ansvar for at kunne forsørge de børn, man sætter i verden. Ogjeg vil godt understrege, at det aldrig har været hensigten, at børnefamilieydelsen skal dan-ne grundlaget for en families økonomi. Det må nu engang være de indtægter, som en morog far har ved at tage et arbejde.Side 2
Jeg vil afslutningsvist godt give den foreslåede begrænsningsordning et par ord med på ve-jen. Begrænsningsordningen er indrettet således, at den maksimale årlige virkning af loftetpå 35.000 kr. begrænses til 12.000 kr. frem til 2013. Begrænsningsbeløbet forhøjes hereftermed 3.000 kr. årligt fra 2014, således at begrænsningsbeløbet er forhøjet til 30.000 kr. i2019. Herefter bortfalder begrænsningsordningen.Brevet fra Claus Kirstein Jensen giver indtryk af, at familien nu vil miste 40-50.000 kr. Detvil ikke være tilfældet. Med den foreslåede begrænsningsordning, vil tabet de første år be-grænse sig til 12.000 kr. årligt og herefter langsomt stige frem mod 2019. Man må såledeskunne forvente, at familien har den fornødne tid til at få justeret sin økonomi til den nye si-tuation, så den ikke længere er baseret på børnefamilieydelsen.
Side 3